Xarxes socials i arts de pesca: pla de comunicació 2.0

Xarxes socials - el pla de comunicació 2.0


Xarxes socials - el  pla de comunicació 2.0
Abans de posar-nos de cap a les xarxes socials és important que planifiquem i definim una estratègia. Sí, ja sé que moltes vegades això de seure i pensar i explorar ens fa mandra, però no podem ser les “gallines decapitades” corrent amunt i avall sense saber què volem.

Tampoc estic dient que aquest pla ha de ser inamovible i que hi hem de passar 1 mes dissenyant-lo. No. Cal ser pràctics i tenir la informació justa per prendre decisions. Cercant a internet ens hi podriem passar mesos. Posar les coses per escrit ens donarà perspectiva dels arguments del nostre pla de comunicació.

Què ha de tenir un pla de comunicació 2.0 complet?

  • Comencem per una auditoria: una anàlisi de la situació.  Quina és la situació actual del negoci? Quina imatge volem donar?
  • Recopilem informació: fonts directes, documentació interna, informació del sector. Quina empresa/es seran el nostre model (benchmarking)? Com estan posicionades a internet? Tenen blogs, web, xarxes socials, etc? Com interactuen amb la seva comunitat?
  • Anàlisis de tendències amb el Google Analytics y Google Insights.
  • Elaboració d’un mapa de públic i influents.
  • Diagnòstic DAFO. És important pensar quines poden ser les nostres estratègies per fer front a les amenaces de l’entorn ( el nostre pla B, C….) i com podem minimitzar les nostres debilitats.
  • Decidim quin volem que sigui el nostre posicionament i els objectius de comunicació. En línies generals seria definir què i com volem: incrementar la notorietat, diferenciar-nos, canviar comportaments o adquirir una certa reputació.
  • Definim les estratègies de comunicació: online i offline. Combinem estratègies push ( de la companyia als prescriptors/intermediaris)  i pull ( de la companyia directament al públic objectiu). Insisteixo en online + offline!
  • Definim uns quants missatges clau: quin és el nostre argumentari, tipus de missatge, qui serà l’interlocutor i el llenguatge del missatge.

Personalment crec que és bo que es pugui parlar amb altra gent i “deixar reposar” cada una de les etapes del pla per anar-lo madurant. És important no limitar-nos només a cercar models i benchmarkings en el sector del mercat on és el nostre públic. Si partim de la base que moltes de les nostres idees ja existeixen arreu, per què no mirem què fan les empreses del nostre sector als Estats Units, a França a Sudamèrica, per exemple? I empreses de sectors diferents?

Malgrat que les petites empreses es veuen abocades a “fer de tot” és important mostrar clarament punts d’especialització per a poder destacar dins de tota la voràgine del món digital.  L’especialització ens ajudarà a definir els missatges i poder tenir més visibilitat.

Fins aquí tot bé, no? Vinga doncs, ens hi posem i quan hàgim acabat podrem pujar un altre graó.

Xela Falgueras

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*