encallat al gel?

Fa temps que vaig sentir parlar de la web 2.0. Vaig decidir crear una web amb blog, sóc a twitter, facebook i altres xarxes socials….però….se m’estan acabant les idees, tinc la sensació que no sóc capaç d’atraure nous seguidors, que em torno repetitiu…de què parlo? què explico? Fins i tot no trobo temps per escriure, i no ho puc fer amb la regularitat que voldria…què faig?

Et sona? A mi sí. I potser encara que a tu no et sembli, com que em passo moltes hores a les xarxes socials veig perfils que estan encallats precisament aquí. Potser aquests perfils ni se n’han adonat! Escolteu: que no cal que algú sigui fan teu a facebook o seguidor a twitter perquè et llegeixi. El teu aparador està obert 24/365 a internet i els teus possibles clients ni es molestaran a saber més de tu si estàs en aquest punt.

Què faig? Doncs pensar i planificar. No tinc temps. Doncs si creus que la teva inversió a internet és crucial, busca’t algú que et doni aquest servei. Moltes vegades els arbres no ens deixen veure el bosc i una persona externa ens pot obrir l’escletxa.

Recorda que hauries tenir un pla de comunicació amb objectius i maneres de mesurar els teus avenços. Un cop això fet, vols que et doni unes quantes idees per a continguts de qualitat?

 • Primerament, pensa en persones. Ni en fans, ni followers, ni 1º….pensa en persones. Els continguts que publiques faran que un tipus de persones (perfils) et segueixin i d’altres no. En certa manera, tu guies qui t’està seguint. Pensa-ho bé.
 • Si l’essència del teu negoci no és ni la religió, ni la política, ni el futbol….aquests temes NI tocar-los.
 • Els teus continguts no han de ser només informatius. La gent et seguirà si et mulles. Extreu les teves conclusions, exposa com veus els fets, com afecta el teu negoci, què faràs per adaptar-te a tendències….etc. Fins i tot, sempre amb educació i to constructiu, contraposa arguments, discrepa o critica.
 • Sigues honest (corre més un coix que un mentider). Cita les fonts – pensa que tu tampoc no ho pots saber tot i els teus continguts no han de ser interminables. Tu presentes un resum/conclusions per “obrir gana” i si el tema interessa, els teus seguidors poden anar a les fonts i aprofundir. Què millor que seguir algú que ja em fa la tria de continguts!
 • El blog ha de ser la teva columna vertebral. Decideix amb quina regularitat hi publicaràs i a partir d’aquí adapta els continguts i to per publicar a les xarxes socials on siguis. Val més començar amb 1 al mes i si convé passar-lo a quinzenal i anar augmentant el ritme, que no a l’inrevés.
 • A les xarxes socials combina continguts de diversos tipus: missatges corporatius – “ofertes” – esdeveniments/novetats del sector – “social/xafarderia”….Combina imatge i text.
 • Decideix els continguts. Fés un llistat de tot allò que pot ser rellevant i interessant:
  • activitats teves ( novetats, presentacions, canvis, noves col.leccions….)
  • activitats del teu sector ( fires, convencions, tendències, canvis en la legislació, ull quan parlis de la teva competència!…)
  • activitats del teu entorn geogràfic….
 • Crea’t un full de càlcul amb un calendari a les files i les teves xarxes socials a les columnes. Comença a omplir-los amb els continguts que has decidit. Tingues a grans trets la planificació d’un any. Treballa detalladament cada mes dins del trimestre en curs ( no et desbordis abans de començar). Es fa camí caminant….
 • Explica bé les coses. Per a un esdeveniment X en pots parlar amb 3 posts: abans – durant – després. Tampoc cal passar-se i treure suc d’allà on no n’hi ha. És important que parlis d’una cosa en cada moment amb tècnica transmedia. Si estàs parlant de diversos temes alhora, en diferents plataformes, el missatge sol arribar confós i barrejat. Vivim en un entorn on la informació ens desborda, no tenim temps per “segmentar” allò que ens ve de la mateixa font. Facilita la digestió de la teva informació.
 • Fonts per a continguts. Bàsicament, centra’t en:
  • documentació sectorial (revistes especialitzades, legislació, associacions professionals a les que pertanyis, etc ). Rentabilitza les teves quotes a associacions. Pensa que tindràs informació de primera mà que molt del teu públic general no hi té accés. Pot ser crucial per a posicionar-te com expert.
  • premsa nacional i internacional. Gairebé que et proposaria que t’enfoquis en la internacional que, gràcies a internet, tenim a l’abast. El fet que tu tradueixis continguts pot ser molt ben valorat pel públic en general – malauradament encara tenim grans professionals amb poc domini de llengües estrangeres. Guarda les teves fonts als teus preferits del navegador. Fés una ullada i selecciona allò que creus que és interessant. Si t’interessa a tu, molt probablement interessa als teus seguidors.
  • blogs/webs especialistes del teu sector. Guarda’ls també als preferits del teu navegador.
  • activitats que fas tu. Sempre càmera en mà ( a les xarxes volem moltes imatges!) : trobades amb clients, sessions de networking, fins i tot el detall del cafetó, l’oficina….etc

Se t’ha girat feina? Ara ja tens massa coses per dir? Perfecte, explica-les!

Xela Falgueras

 

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *