Fa unes setmanes vam començar a parlar de les tendències de consum al món 2.0. Entre elles parlavem del FREEMIUM. Aquells productes/serveis  que tenen un tram gratuït i un altre de pagament.

Segur que més d’un esteu pensant en aplicacions i productes que utilitzeu a internet que són gratuïts….Ep! Gratuïts? Penseu que vosaltres a canvi d’utilitzar el producte/servei esteu donant informació molt valuosa a l’empresa que us l’ofereix: des de dades del vostre perfil d’usuari, a coneixement per part de l’empresa de com els usuaris utilitzen els seus productes (en alguns casos els usuaris decideixen fer un ús diferent al que l’empresa que els ha dissenyat pensava igualment), temps i durada de l’ús….etc.

Què és el Freemium. T'ho expliquem

Per què? Per què les empreses ens posen tot això a l’abast a canvi “d’intangibles”?

Els usuaris del 2.0 ara ja volem un consum gratuït dins d’internet (ens hi han acostumat), i moltes vegades si no ens el donen, ens l’acabem buscant i prenent pel nostre compte (clar, violant drets d’autor i fent pirateria en la majoria dels casos). En un entorn de crisi, aquest gust/necessitat pel gratuït encara és més patent.

Per què, doncs, com a empresa hem lluitar tan a contra corrent, en comptes de  dissenyar ja els nostres productes/serveis amb uns elements bàsic gratuïts i d’altres que representin un plus i que es paguin com a tals?

Com a empresa que visquis en el 2.0 et recomano molt que comencis a dissenyar el teu freemium, tant si ets B2B com B2C. Per què?

  • per fidelitzar els teus futurs clients: en el món dels serveis – i més a internet on petites empreses es poden presentar com a grans – i en l’entorn de crisi actual, és molt difícil que el client que no et coneix es refïi de tu de bones a primeres ( malgrat que tinguis molt bones recomanacions, que hi ajudaran!). Si et prova en coses petites i queda satisfet, per què no hauria de tornar?
  • per conèixer les pautes de comportament dels teus clients. Si parlem de serveis, en molts casos tu en pots oferir una cartera i deixar que amb una altra els clients te’ls vagin definint.
  • perquè allò que és gratuït pot anar associat amb diversió .
  • perquè pots establir nous entorns de comunicació amb els teus usuaris/clients.

Sempre, però, has de pensar que el tram “free” va a canvi d’alguna cosa que no es paga en moneda de curs legal ( per sort, encara associem “gratis amb diners” i això ho podem aprofitar per al freemium). O sigui que mira a canvi de què. Si cooperes amb altres empreses, proposa directament intercanvi de serveis ( a busca’t la vida ho hem fet i ens està anant prou bé!).

Jo ja tinc pensat el meu model freemium…. i tu, ja tens pensat on és el teu freemium?

Xela Falgueras

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *