Construir la teva identitat digitalCrear una identitat digital i consolidar-la és una tasca de “formigueta”….però per algun lloc s’ha de començar. En alguns dels projectes en els que he col·laborat m’he trobat que moltes vegades no sabem bé per on iniciar el caminar i què hem de preveure per no trobar massa entrebancs més endavant.

Sense ànims de donar lliçons, sí que m’agradaria apuntar alguns aspectes que hem de tenir en compte. Com sempre, com que res és blanc ni negre, m’agradaria conèixer opinions de lectors. Avui parlem del nom.

El nom

No és el mateix si ja ets un negoci en marxa que un que comença. Si has heretat un nom, doncs endavant. Si l’has de buscar potser et trobis en un dilema gran. Tingues en compte alguns detalls, que certament marcaran la tònica de la teva identitat digital:

 • vols que sigui un nom amb igual pronúncia en català i en castellà?
 • vols un nom que soni anglès, que utilitzi els números per substituir text?
 • vols un nom que soni fresc? distès? directe? “business” ?
 • el nom va lligat a algun membre de l’equip impulsor del projecte?
 • alerta amb el lletrejat del nom, evita confusions (moltes vegades no es pot)

En el cas de “busca’t la vida” el nom va acabar sortint quasi d’un rampell – no cal dir de qui 😉 . La veritat és que és tan “tonto”, que té el seu ganxo. Costa molt trobar aquell nom amb què identificar-te. Parla amb amics i coneguts, l’opinió dels que més et coneixen – per dispars que siguin – et faran entendre com es veu el teu nom des de fora.

Un cop tens el nom, hi ha una sèrie d’accions coordinades que has de fer:

 • reservar un domini a internet. Millor que no tingui cap guió enmig, els dominis tampoc inclouen accents, per tant vigila perquè si el teu nom amb o sense accent té sentit diferent, igualment si et vols dir patapim & co, aquest & no el pots posar dins del domini, com els substituiràs? per “and”, “i”???…. Reserva el .com . Si ja està ocupat, planteja-t’ho bé. Pensa que si competeixes amb un .com pots tenir més dificultats per a posicionar-te. Un domini .com val sobre uns 7€ l’any. T’aconsellaria que inicialment també et reservis el .es (preu similar al .com) i si penses fer negocis a Catalunya, per descomptat el .cat (aquest val uns 25€/any), per cert, encara que vulguis només el .cat, agafa’t el .com. A piensasolutions o nominalia en pots comprovar la disponibilitat i preus. També hi ha altres proveïdors…..En tot cas, posa’l en opció “pàrking” no cal que paguis més que el mínim, pensa que en aquest moment només vols “el nom del domini”, potser ni et cal tenir correus associats. Llavors sempre pots decidir allotjar-lo en el mateix proveïdor o traslladar-lo a un altre servidor…i si al cap d’un any no l’has fet servir, el deixes de pagar i el domini ja està lliure per a altres.
  • variacions del nom si el domini ja està ocupat – si et vols dir “patapim.com” i ja està agafat (és el cas) , potser hi pots afegir una paraula com granpatapim.com (que en el moment que escric, està lliure)….llavors aquest “gran” el pots incorporar diferent en el teu logo. S’entén, oi? Es tracta de buscar variacions que conservin l’essència i que potser hi donen encara un toc més personal, fresc, dinàmic…..imaginació al poder!
  • a mi, personalment, no m’agraden els acrònims…. no em diuen res i en la majoria dels casos són impronunciables. Si ets un autònom o una pime amb emprempta personal (que segur que sí) un reguitzell de lletres……segur?
 • obre’t un compte a Gmail amb aquest nom. Quan activis el teu domini, els teus correus electrònics han d’estar dins del domini. Una empresa que treballa amb un gmail, hotmail….el que sigui….no és prou seriosa. En aquests moments el compte de gmail et servirà:
  • per obrir-te perfils a les xarxes socials (entre ells el teu G+), llavors ja pots canviar el mail de contacte si convé a cada xarxa.
  • per començar a utilitzar tots els productes de Google que necessitaràs:
   • Google Analytics – per a la teva web
   • Google Reader – per a la sindicació dels teus continguts als que estàs subscrit ( que si no ho estàs …..ho hauràs de fer….)
   • Google Calendar – que pots incorporar a la teva web si convé….
   • etc….el que el Sr Google ens vagi oferint més endavant…
 • reservar un nom a les principals xarxes socials
  • 2 a facebook: perfil “persona” (amics) i perfil pàgina (fans). Ja sé que parlem d’un negoci i que només hauria de tenir perfil pàgina….però FB canvia tant, que penso que un perfil individual no et farà nosa. Tingues en compte, que encara que sigui un perfil “persona”, no parlem del teu perfil privat. Parlem de la teva empresa.
  • twitter
  • instagram
  • linkedin
  • pinterest
  • foursquare
  • Google+

Per anar bé, tots els noms – domini, gmail i xarxes – haurien de ser el mateix. Però moltes vegades no és possible. O sigui que mou-te en poques variacions. Per a l’usuari de twitter i instagram, donat que comencen amb @ és molt interessant que sigui idèntic – encara que darrerament IG ha “tallat” la previsualització de les imatges dins de twitter….mai se sap si en el futur tornarà a canviar. Potser s’arribarà dins d’ IG a poder fer “R-IG” i llavors les mencions/RT a twitter et donaran avantatge si l’usuari és el mateix (ho ha estat fins fa unes setmanes).

Per a la teva pàgina de facebook, si no pots tenir el mateix nom que a twitter, vés al nom del domini amb l’extensió inclosa ( www.facebook.com/patapim.cat si el teu domini és www.patapim.cat). És important que facis els canvis en el nom de la pàgina per tal que no aparegui la rastellera de números a la teva pàgina https://www.facebook.com/pages/patapim/166598282271. Si no saps com fer-ho, escriu-nos a entra@buscatlavida.com i t’ajudem.

Per a la resta de perfils, aplica criteris similars.

A priori em diràs que és una animalada reservar tants noms…perquè vol dir que t’has d’obrir tants perfils… Has d’evitar que ningú et barri el pas quan vagis creixent. O sigui que val més prevenir.

Segur que m’he deixat alguna cosa…..quina?

Xela Falgueras

PD – en el 2 i el 3 d’aquesta sèrie  parlarem del LOGO i el registre de MARCA.

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *