Xarxes socials: ull que no sigui gat per llebre

Mites i creences a les xarxes socials. Coses que ens semblen que són així, però que …potser no ho són? Ni tot és blanc, ni tot és negre…Però permeteu-me simplificar, i tal com sempre comento als meus clients “jo no tinc la veritat, però us poso temes sobre la taula per reflexionar”.

Us dono la meva opinió sobre algunes creences que crec que són completament equivocades.

 

1. Ser a les xarxes socials és gratis

FALS TOTAL. És cert que obrir un perfil a les xarxes socials és gratuït. Però hi ha una forta inversió en temps i “idees” . Gestionar les xarxes socials porta una petita corba d’aprenentatge inicial – entendre com funcionen, gestionar eines per programar, definir uns objectius i una estratègia – però llavors és com tenir un gosset: cada dia se li ha de donar menjar, se l’ha de dur al veterinari de tant en tant, ha de sortir a fer les seves necessitats dues o tres vegades al dia…

Depenent de la quantitat de publicacions, en una gestió eficient, es poden invertir unes 6 hores mensuals en programació de continguts per xarxa a més d’uns 15 minuts diaris per xarxa (recordeu, el gosset ha de sortir cada dia a fer les seves necessitats). Això, suposant que ja hi ha un bon domini de gestió d’imatges i de selecció de continguts…altrament, incrementeu el temps.

Xarxes socials: ull que no sigui gat per llebre

Xarxes socials: ull que no sigui gat per llebre

Pel cas específic de facebook, afegiu un pressupost a partir de 30€ mensuals per poder promocionar publicacions i la pàgina (recordeu que les publicacions a facebook no les veuen tots els fans). D’acord, podeu baixar a 15€….però patireu una mica més.

Un community manager et pot costar entre 25€ i 50€ l’hora. Depenent de molts factors. Segurament també en trobareu de més barats. Tot depèn del servei que pagueu: no és el mateix fer xurros a mà que xurros a màquina. No és el mateix un CM que et dóna unes garanties contractuals que un que “t’ho faig en estones lliures”, o un que entén bé el teu negoci o un que només entén bé les xarxes però no com funciones tu.

 

2. Quan tingui una bona implantació offline, començaré amb la comunicació digital.

Aquesta és complexa, perquè moltes vegades quan s’arrenca un projecte no hi ha ni temps ni diners per  pensar en obrir la porta “online”. Si no tens temps, potser et caldrà pagar per un CM que sí que el tingui per tu….però segurament tampoc no tens diners, per tant has de fer equilibris. Obrir una porta online et pot ajudar:

  • Un cop tens una plataforma online tens més credibilitat offline. No t’enganyis. Si a mi em ve un comercial i no el puc “inspeccionar” via google….mmmm…no em dóna massa garanties. En canvi, si després d’una visita, puc llegir més sobre l’empresa, amb calma i al meu ritme…em puc assegurar el tret.
  • Amb una presència online pots veure què és del que fas que agrada i què no. Per tant, et pot ajudar a definir el teu producte o la teva cartera de productes.
  • Pots donar difusió més ràpida al teu projecte. Pots arribar a gent, que potser no siguin els teus clients, però que de forma més o menys viral, facin arribar els teus missatges als teus clients. Això no vol dir que arribaràs en 10 dies a 1000 seguidors o que seràs TT. Ni molt menys. A les xarxes socials el meu lema és “de mica en mica vas construïnt una paret molt sòlida”.

 

3. Arribaré al “món mundial” gràcies a les xarxes socials. Tindré molts fans i seguidors.

Felicitats! Per què vols arribar al món mundial en cas que aquest no sigui el teu públic objectiu? Si tu vens sabates a Manresa, per exemple, i no tens ni botiga online ni logística per enviar sabates a Mèxic….per què vols seguidors mexicans? Ja prou et costarà que els teus seguidors acabin venint a comprar-te. Focalitza el teu públic objectiu. Les xarxes socials han de ser una altra porta per la que els teus clients i possibles clients puguin contactar amb tu i arribar a conèixer-te, tenir confiança i veure quin valor afegit els dónes. Llavors, potser et vinguin a la botiga…a partir d’aquí, si no vens res…

 

Com ho veieu? Amb tota la bombolla 2.0 …estem perdent l’oremus?

Xela Falgueras

 

 

 

 

 

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *