Community Manager

I així tu que fas….exactament?

Em nego a dir que sóc community manager o social media strategist. No em sento còmoda. Ni l’una ni l’altra tenen sentit per a la majoria dels “mortals”. Sonen tan artificials, com artificials són moltes de les activitats “online” que només busquen la falsedat i una capa de vernís.

L’ exactament és la part més difícil de descriure. Perquè, és clar, molts n’han sentit parlar però no es creuen que algú pugui tenir clients que paguen perquè els porti un facebook o un twitter (ui…el meu nebot de 17 anys en sap molt! ). Per a mi el community manager és el matxaquito que s’enfanga fins a dalt amb el client (seria com el venedor offline) i, en canvi, el social media strategist és el senyuritu que pensa la gran estratègia (com els d’alguns departaments de màrketing que van pensant i dissenyant plans invendibles). Jo faig bastant més que els dos plegats….vaja, això crec!

Doncs, què faig?

 • Obro nous canals de comunicació per als meus clients. Uns dirien que “faig marca”. Intento que es reflexi fidelment online el que passa offline, retroalimentant-los i buscant fils d’històries per explicar i fent que els clients recordin el nom de qui els està explicant.

Ah! Així, si estic a facebook, vendré més? No! La inversió a les xarxes socials és un intangible, una inversió a mig termini que si te les saps manegar prou bé (estratègia) acaben essent una arma per mobilitzar el teu canal de venda.

 • Això implica dissenyar un pla….que molts pocs clients estan disposats a pagar i que, per tant, en molts casos em guardo “el croquis” com a full de ruta particular, i m’estalvio la feinada d’escriure un informe de 30 pàgines. En aquest pla hi entra una mica de tot: des de la meva experiència professional, a idees que veig per altres projectes que he assessorat, a converses que he mantingut amb persones molt diverses….

Així doncs, com saps que fas les coses bé? Doncs perquè les analítiques són molt simples. Encara que et donin mils de xifres detallades, n’hi ha algunes que a grosso modo ja et diuen com vas. Aquestes són les que cal controlar cada dia. I llavors un cop al mes.

 • En molts casos acabo essent una gota que cau en una bassa d’aigua immòbil i comença a generar cercles. El sol fet de parlar regularment amb els meus clients i saber què volen fer ja em dispara idees que comento, contrasto i poso en marxa online. Aquesta gota inicial sol portar de retruc uns nous moviments que van generant més i més canvis. Ho he dit moltes vegades : “la meva feina és donar idees, la del client és parar-me els peus”. D’aquí, sí que n’acaben sortint més vendes. Però no de manera immediata.
Drop

flickr/S’Valls

 • Sorprenentment, en molts casos sóc la persona que surt-dels-arbres-i-veu-el-bosc. Aplico el sentit comú i en comptes de dissenyar molt i molt, passo ràpid a l’acció. Anem a fer coses pràctiques. Ja anirem adaptant a mida que fem.
 • En el fons, explico contes i històries perquè els meus clients puguin tenir una rotllana de persones que els escoltin i estiguin esperant que la Caputxeta arribi a casa de l’àvia i no se la mengi el llop…. o sí! I així aquest públic, sense saber massa per què, escolta el meu conte i no el del meu veí.
 • Per tant, faig de tot el que calgui per fer emocionants les històries: des de fer fotos – curiosament mai m’he dedicat a la fotografia com a hobby, però he anat aprenent quines fotos agraden (ai! gràcies Instagram! ) – fer muntatges amb Photoshop i altres (glups! més d’un dissenyador gràfic em mataria perquè no conservo tipologies) – a fer presentacions, escriure petits eslògans, contestar comentaris compromesos, dir-li al client què fa la seva competència, de què-toca-parlar-ara….
 • Community manager, social media strategist… què més dóna. Avui explico les històries amb blocs, facebook, twitter, imatges, frases, hashtags….demà….no ho sé.

Ah! Ets una creativa, com una publicista…

Mira què et dic, tenir bones idees si no generen cap valor…no serveix de res! No sóc una xupi-guai. El repte és crear coses diferents amb valor per a cada client, cada dia vigilar què passa al meu entorn i seguir engrescant el personal.

…que aviat començarem a explicar el conte de les Set Cabretes! Te’l perdràs? 😉

D’acord. Ara sé que ets una cuentista cantamanyanes…

Xela Falgueras

1 resposta
 1. Núria
  Núria says:

  Sovint dic que sóc una cuentista, com tu, i que no és fàcil saber viure del “cuento”…però la creativitat a les xarxes socials o a qualsevol àmbit de la vida és una de les millors virtuts que podem regalar al món perquè sigui encara més màgic.

  Gràcies, Xela!

  Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *