Què serà de facebook el 2020 ? Interpretant el #MWC14

prediccions de facebook

Després d’escoltar les KeyNotes d’en Mark Zuckerberg el 24F al #MWC14 (*), crec que estic tenint visions de com acabarà facebook el 2020.

Els americans ho tenen molt clar a l’hora de fer negocis: una missió i una visió. Generalment la missió sol ser canviaré el món i la visió és posaré el món a les meves mans i llavors el faré anar cap on vulgui.

Em direu que els mediterranis també en tenim, de missió i visió, però segurament amb la diferència que la missió és faré molts diners i la visió és i llavors me n’aniré de farra amb els meus amics.

Segurament la diferència de l’enfoc fa que els negocis que neixen a una banda i altra de l’Atlàntic acabin tenint abast ben diferent.

Què n’he extret de la seva brillant presentació:

  • Sota l’aparença d’un estudiant qualsevol – cosa que no és gens certa, arribar a Harvard ja és tot un què – hi ha un home que s’acabarà menjant el món. No ens deixem enganyar per la seva presència senzilla, amb una samarreta llisa, un calçat esportiu, etc. La vida a la Bay Area i Silicon Valley és així. Recordem, però, que aquest senyor i el seu “board of directors” estan a NASDAQ.
  • En Mark està buscant 3-5 teleoperadores per començar a donar gratis serveis bàsics d’internet ( oh! entre ells hi haurà facebook! a més de wikipedia, consultar el temps, emergències…) en països més o menys emergents. La idea és que llavors els usuaris descobriran què és això de tenir transmissió de dades, que bonica és la vida a internet i ….ok, ara estic disposat a pagar per tenir això que fa uns mesos ni coneixia.
  • El fundador de facebook té clar que vol connectar el món i que vol que les persones tinguin noves experiències i coneixements a través de la xarxa.
  • WhatsApp val molt més dels 19.000 milions de $ que ha pagat….per què deu ser? (continueu llegint). Apunto que part del pagament és en accions de facebook.
  • Després d’haver pagat aquesta morterada “I’m done for a while” referint-se a que no s’aproximarà a SnapChat.
  • Que NO pensa canviar la política de WhatsApp, perquè aquesta seguirà operant autònomament, amb la seva política que l’ha portat als excel·lents resultats actuals.

Casualitats? El mateix matí en Jan Koum, un dels fundadors de WhatsApp va anunciar que en uns 6 mesos WhatsApp proveirà serveis de telefonia. No com ara que podem gravar missatges i escoltar-los. No, talment com trucar directament des de WA….gratis! ( o no?)

prediccions de facebookPer tant, lligant tot plegat i amb una mica d’olfacte de pitonisa, m’atreveixo a predir com serà facebook el 2020. Us atreviu a llegir-ho?

  • Facebook serà un proveïdor de serveis de telefonia i dades. Sí, tindrà una part molt important d’inversió en hardware i en instal·lacions per a proveir telefonia per internet.
  • Facebook tal com el coneixem serà una part petita del negoci de facebook. La xarxa social serà una aplicació més de les tantes que hi haurà sobre la plataforma facebook ( instagram, whatsapp,….seran les seves companyes).
  • Possiblement acabi fabricant smartphones i wearables facebook. Potser aniran sota una altra marca, però clarament seran una plataforma de connecta’t al món via facebook.

El model freemium del que parlen no sé fins a quin punt és rentable. Quan els usuaris descobreixen el món a través d’una plataforma gratuïta, volen seguir tenint-ho gratuït. En Mark posarà la infraestructura i quan toqui passar-se al pagament, la competència li traurà algun producte que li rosegarà el ROI.

En canvi, si les aliances que està fent ara amb algunes teleoperadores li surt bé, pot arribar a ser la primera teleoperadora internacional amb serveis de veu i dades integrades a un preu molt econòmic.

Amb fallades massives que ha tingut WhatsApp fa uns dies, com podran suportar la telefonia si no és que….darrera hi ha empreses de telefonia?! ( oh! casualitat?)

Què va fer Apple amb els mòbils ? Crear serveis que només es poguessin consumir a través dels seus dispositius Apple. Com li ha anat? De perles!

Facebook s’ha enredat molt a nivell econòmic i ho haurà de rendabilitar. En la seva presentació, Mark Zuckerberg dóna a entreveure que quan va començar facebook no sabia ben bé cap on aniria. La cosa li va anar creixent i a partir d’aquí és com es planteja rendabilitzar la quantitat ingent d’usuaris que té.

Serà divertit tornar a llegir aquesta entrada el 2017 i veure si la visió es compleix o no. O potser ahir al vespre vaig prendre alguna substància que m’està provocant al·lucinacions?

Xela Falgueras

PD – per cert, com hem de pronunciar Zuckerberg? Amb “u” o amb “a” neutra?

Imatge: businessinsider.com
(*) podeu veure el vídeo sencer de la presentació punxant aquest enllaç http://www.mobileworldlive.com/mwl-keynote-facebook#.Uww8Q8ZNvKI.twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*