,

a quatre mans barcelona

Avui parlem amb l’Elena Oliván i la Natàlia Guimerà, sòcies fundadores i copropietàries d’ a quatre mans barcelona

 

Dels punts de llibre fins als coixins de platja i de lecturaCom va evolucionar el vostre producte?

 

Doncs és molt curiós perquè els nostres orígens, son avui en dia, un dels nostres pilars…. i ara veuràs perquè…

El 2012 vam començar la nostra activitat fent uns punts de llibre marca-pàgines fets amb un botó folrat amb roba que els muntàvem sobre un clip. Vam fer-ne diferents models d’estampats, vam crear uns expositors de fusta on n’hi cabien 12, vam començar a buscar llibreries que els volguessin tenir i sorprenentment l’article va funcionar molt bé.

Aquests primers ingressos ens van permetre poder començar a invertir cap on realment volíem anar. Nosaltres teníem al cap una idea i sabíem que hi havia un vuit de mercat… L’estiu del 2013 va ser quan vam fer els primers prototips de coixins de platja que els vam provar nosaltres i a base de les nostres pròpies experiències utilitzant-los, els vam anar perfeccionant fins que l’estiu de 2014 (just un any després) surt a la venda el primer coixí. L’èxit vas molt gran, la veritat és que no ens ho esperàvem tant, i això ens va fer adonar que estaven en el camí correcte. La nostra idea inicial era només fer coixins de platja, però ens trobaven que les llibreries que tenien els punts de llibre els seguien volent i era una mica estrany tenir dos articles tant diferents… però aquí ve el fet que comentava al principi que és molt curiós com els nostres orígens s’han convertit en un dels nostre pilars…

L’estiu de 2014 durant la visita un dia a una de les nostres llibreries, anàvem a omplir-li l’expositor de punts de llibre i teníem a la maleta uns coixins de platja que anàvem a portar a una altra botiga. La propietària de la llibreria ens va preguntar si aquells coixins eren per llegir, per poder aguantar un llibre. Li vam explicar que no, que eren per estirar-se a la platja i relaxar-se i ens va demanar si a partir d’aquesta idea podíem desenvolupar un coixí apte per aguantar un llibre i poder llegir més còmodament. La proposta ens va sorprendre, però ens va agradar tant la idea que vam acceptar el repte i ens vam posar a investigar materials nous i a fer proves de formes, mides,… Fins que va sortir el disseny perfecte. Vam crear un coixí de lectura, original, innovador, lleuger, pràctic… No hi havia al mercat res semblant.

En aquella llibreria els hi va agradar tant que vam decidir provar sort en tota la xarxa de llibreries que ja havíem creat amb els punts de llibre i l’acceptació va ser enorme. Totes les llibreries que tenien els punts de llibre, ens van comprar els coixins de lectura i en poc temps, ja es van convertir en un article de referència.

L’any passat, vam començar a obrir mercat fora i pensant en els Països del Nord d’Europa vam desenvolupar un nou coixí, és un coixí de relax apte per a la sauna. En aquests països la sauna és bàsica, moltes cases en tenen i igual que va passar amb els de lectura, va ser una persona usuària dels nostres coixins de platja que viu a Alemanya, qui ens va demanar crear aquest nou model de coixí. Va pensar que hi podria haver mercat i així ha estat. La idea és la mateixa que la del coixí de platja, té la mateixa mida i el mateix farcit, però la roba exterior és diferent. El de platja està fet de licra de banyador i aquest de relax, és un cotó elàstic ecològic preparat per aguantar altes temperatures.

Si hem de transmetre un missatge i encoratjar a algú que vulgui començar, dir que nosaltres sempre hem valorat i agraït els nostres orígens… en el nostre cas, ha estat un simple punt de llibre el que ens ha obert tantes portes…

 

L’e-commerce és indispensable avui en dia per tal de poder arribar a més públic i poder oferir vendes als llocs on encara no hi ha punt de venda presencial.

 

En quin moment vau decidir que us calia laveu digitalper poder arribar més lluny?

Passat un any, quan vam veure que el que fèiem agradava i tenia tant èxit allà on ho portàvem va ser quan ens vam decidir a donar-ho a conèixer a més gran escala. Pensa que nosaltres ens ho fem tot, des del disseny i la producció fins al tema comercial. Per tant, arribàvem fins on arribàvem… però volíem anar molt més lluny i va ser aleshores quan va fer la nostra primera pàgina web. Estem parlant del 2015… en aquells moments era només una web presencial per explicar qui érem i què fèiem, però vam començar a rebre mails de gent que ens preguntava on els podien comprar i molts no tenien a prop un punt de venda. De botigues que venguin els nostres coixins cada cop n’hi ha més, però al principi eren moltes menys i no volíem perdre vendes… i al cap de poc mesos ja la vam convertir en botiga online. Ara farà quasi 4 anys que la tenim, tot i que l’hem estat renovant contínuament… la que tenim és molt nova, de fa un parell de mesos.

L’e-commerce és indispensable avui en dia per tal de poder arribar a més públic i poder oferir vendes als llocs on encara no hi ha punt de venda presencial.

 

 

Els vostres coixins són a Catalunya i les illes a gran part de la Península i ja teniu presència a Europa, concretament, França, Alemanya i Suissa en només 4 anys…. quin és el secret?

L’equip perfecte que formem. Sempre diem que ens hem trobat dues persones que encaixem a la perfecció professionalment i això passa perquè darrere hi ha molts anys d’amistat que ens han servit per conèixer-nos, entendre’ns i respectar-nos. Entre nosaltres hi ha molta complicitat, confiem plenament l’una en l’altre i ens admirem en molts aspectes, però el més importat és que ens apassiona el que fem i som unes lluitadores i treballadores incansables.

A cada una de nosaltres li agrada fer unes coses en concret, tenim uns rols molt marcats i ens complementem molt bé. Hi ha un part de les feines compartides, com el disseny, l’estudi i la tria de materials, les proves i la confecció… Però per exemple, a l’Elena li agrada molt el tracte amb el públic i ella es dedica més a les feines comercials, tracta amb clients i proveïdors i gestiona la logística. I la Natàlia, per la seva professió s’encarrega de tot el tema d’imatge corporativa, disseny, publicitat i mitjans, web, botiga online i xarxes socials i també a la recerca de nous punts de venda. A l’estar tantes hores davant l’ordinador, està molt acostumada a navegar i buscar…

Un tàndem per a nosaltres ideal, quan estem juntes compartint tasques ens entenem molt bé i gaudim amb el que fem, i després cada un per la seva banda fa el que més li agrada i millor se li dona, per això diem que fem l’equip perfecte.

 

Entre nosaltres hi ha molta complicitat, confiem plenament l’una en l’altre i ens admirem en molts aspectes, però el més importat és que ens apassiona el que fem i som unes lluitadores i treballadores incansables.

 

Com decidiu les col·leccions de cada temporada.

 

Tenim un estil molt propi, per una banda hem creat unes línies bàsiques que ja sabem que funcionen molt bé perquè després de 5 anys, ja coneixem els gustos dels nostres clients, ja sabem el que més agrada i el que millor es ven.

Així doncs cada  temporada surten aquets models estàndards que ja formen part de la nostra marca i que ens identifiquen i que  no podem deixar de fer-los perquè son la nostra identitat i a part cada any hi ha alguna novetat relacionada amb les tendències de la temporada. En el moment de preparar les col·leccions ens assessorem de quins colors es portaran i creem sempre una col·lecció destinades a tots els públics. Hi ha coixins per a tots els sexes i edats.

Com a novetat aquesta temporada podem explicar que l’èxit assolit ens ha permès aquest any fer un gran pas endavant, i és que ara ja dissenyem els nostres propis estampats. Fins ara, nosaltres escollíem la nostra col·lecció a partir d’un catàleg que ens oferia el proveïdor i això ens limitava bastant. Però nosaltres, des de sempre vam tenir al cap la idea de crear col·leccions pròpies i per fi ha arribat aquest moment, aquest, alguns dels estampats de la col·lecció de coixins de platja per aquest estiu, ja son dissenys propis.

I afegir que el fet d’haver arribat ja en aquest punt ens ha obert un camí que sempre havíem volgut tocar i és el de les personalitzacions. Poder dissenyar estampats vol dir que podem fer el dibuix que vulguem o inclús un logotip com és el cas en el que estem treballant, que una empresa francesa que va veure els nostres coixins de platja l’estiu passat a la Costa Brava, els ha volgut fer personalitzats per regalar als seus clients.

 

Teniu alguna anècdota per compartir?

 

Uff Moltíssimes…

Mira, per exemple, una de les que ens feia més gràcia al principi era anar a la platja i trobar-nos al costat algú amb un dels nostres coixins, això per a nosaltres era una passada! O anar a veure un proveïdor nou i al dir el nom de l’empresa que et diguin que tenen un coixí teu, com ens va passar la setmana passada…

I també, per exemple també, la Mònica Terribes, en el seu programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’ del dia 7 de gener d’aquest any, quan parlava del que li havien portat els Reis, va dir que un coixí de lectura dels nostres… va ser tota una sorpresa i un gran orgull!

 

Les xxss de capçalera da quatre mans barcelona actualment és

Instagram. És sens dubte, la xarxa social que millor funciona i la que ens aquests moments té més repercussió. En un article com el nostre, on la imatge és tant important, Instagram ens ofereix una gran quantitat de recursos.

Facebook també l’utilitzem molt, tot i que la veritat el tenim una mica ‘perquè s’ha de tenir’… A l’igual que Twitter i Linkedin… tenir-les, les tenim, però no son xarxes adequades per a nosaltres. Instagram té tot el potencial que necessitem.

 

Instagram. És sens dubte, la xarxa social que millor funciona i la que ens aquests moments té més repercussió. En un article com el nostre, on la imatge és tant important, Instagram ens ofereix una gran quantitat de recursos.

 

Recomaneunos un compte per seguir (a qualsevol xarxa)

 

Doncs mira, ja que el nostre és un article artesanal, que tot i que tinguem un volum de producció i de vendes elevat es segueix fent a mà, un a un i respectant la producció kilòmetre 0, recomanarem un compte pels amants del handmade con nosaltres.

 

Es tracta d’una botiga, situada al carrer Parlament número 7 de Barcelona que es diu L’Espai Handmade. Va obrir les portes fa just un mes i reuneix grans marques del handmade català, com nosaltres. És un punt de venda dels nostres articles, però també com hem comentat podeu trobar-hi moltes altre marques que fan articles artesanals i sostenibles. Com per exemple, una marca destacada que hi trobareu és Diambaar (que en l’idioma wólof significa ‘valent’) i és la primera marca tèxtil creada per una cooperativa d’ex-manters de Barcelona i basa la seva producció en una economia social i solidària.

 

Seguiu a quatre mans barcelona

 

 

 

Escolta-les a l’entrevista del passat 9 d’abril a partir del minut 45:12 del podcast!

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *