seo a la teva web

Per dir-ho planerament, el SEO (Search Engine Optimization) és el resultat d’una combinació d’estratègies que farà quan ens cerquem a Google (o a un altre cercador) la nostra web aparegui en els primers llocs.

El SEO no l’hem de confondre amb el SEM (Search Engine Marketing) que és el pagament de publicitat per sortir en llocs destacats en el cercador (és a dir: campanyes de Google Adwords).

I, creu-me, encara que avui comencis un blog, per petit que sigui, vols començar a treballar el SEO!

seo a la teva web

imatge via inmagine.com

Com aconseguir sortir en primeres posicions (diguem en la primera pàgina de resultats)? Aquesta és la lluita veritable en la que TOTHOM competeix contra tothom. Grans contra petits.

A casa nostra, la majoria estem acostumats a fer cerques amb Google (segur que algú encara va a Yahoo! o li encanta Bing! per les seves imatges boniques) o sigui que ens centrem en aquest cercador. Com funciona el SEO a Google?

 • Google té un algoritme per donar-te els resultats que considera que són rellevants per a la teva cerca. Els criteris de rellevància i l’intríngulis de l’algoritme….només els sap Google, així de senzill.
 • La rellevància la donen, bàsicament, continguts de qualitat i relacionats amb el tema de la web i tràfic que té la web/quantitat d’usuaris que visiten la web (senyal que hi troben el que busquen).
 • De tant en tant, Google decideix anunciar que….l’algoritme ha canviat…i només et dóna quatre pistes. Toma ya! Tots els que ja havien trobat la ‘porta de darrere’ han de tornar a començar.

Has de tenir en compte que, novament, aquí Google ‘is the boss’ i que ells tenen ingressos per publicitat, o sigui que volen que ‘ens portem bé i seguim les normes’ però també els cal ‘que paguem una mica’. Per tant, ens expliquen una mica de què va, però no ens ho expliquen tot. Ja ens entenem.

En resum, un bon posicionament SEO s’aconsegueix amb:

 • QUANTITAT. Quantitat de publicacions rellevants, s’entén. I aquí hi entra tot: web i xarxes socials – algunes més que d’altres. Aquestes publicacions han de seguir pautes SEO, of course!
 • i amb QUALITAT de continguts: paraules claus, codificació d’aquestes paraules clau, interrelació de web amb xarxes….(segueix llegint…).

I, sobretot, pensa que el SEO no s’aconsegueix ràpid. Has de treballar per aconseguir consolidar la teva posició i llavors pujar. Res de fer sprints. Per sprints, paga anuncis a Adwords i….bona sort!

Coneix el teu sector…coneixes les teves paraules clau?

Per començar a fer SEO has de saber (o intuir) amb quines paraules o grup de paraules la gent busca el teu contingut.

 • No val a dir que vénen directament amb la teva URL perquè per això no cal un cercador. Poses la URL i ja està.
 • Hi ha diverses eines que et poden ajudar a determinar aquestes paraules claus. Google Adwords (amb el seu Keyword planner), Google Analytics, Google Trends. Si tens algun anunci a Google Adwords, el mateix programa ja et suggereix noves paraules i pots veure quines funcionen millor i anar eliminant les de pitjor resultat.
 • La mala notícia és que és probable que hagis d’anar revisant aquestes paraules clau. Perquè les persones evolucionem, i anem per tendències, el mercat es mou….O sigui que el SEO ha de ser una rutina de treball constant.

L’ A-B-C del SEO a la teva web

De moment, l’algoritme de Google dóna més importància a les paraules que estan situades a determinats llocs del nostre web i que estan codificades en certes condicions:

extensió WordPress SEO by Yoast

 • La URL
 • Títol de la pàgina
 • Descripció de la pàgina
 • Capçaleres (h1….h6)
 • Paraules en negreta
 • Text alternatiu <ALT> en les imatges
 • Primeres 25 i últimes 25 paraules d’un text.
 • Text en un hiperenllaç

 

Si la teva web és feta amb WordPress carrega l’extensió de SEO ‘WordPress SEO by Yoast’ és molt fàcil d’utilitzar i les seves recomanacions fan que es pugui optimitzar per a SEO cada pàgina o publicació sense haver de ser un expert.

Al SEO, tot suma.

Un aspecte que moltes persones obliden és la velocitat de càrrega dels continguts i el servidor de Hosting web, que també tenen influència en el nostre SEO.

Per tant #OjuPaligru ! Per estalviar 30€/any en hosting et pots estar tirant pedres al teu teulat. Estàs avisat/da !

L’ús de les xarxes socials enllaçades al nostre lloc web ajuda molt a tenir un bon posicionament SEO. En molts casos, fins i tot, sorprendrà que en fer una cerca, surti abans una entrada o fanpage de Facebook que la pròpia web. És especialment indicat obrir un perfil verificat a Google+ i publicar regularment continguts enllaçats al nostre web i amb etiquetes (hashtags).

En resum

Pensa sempre en el sentit comú i que el SEO es construeix amb la constància i els petits detalls. Per tant, podem resumir en:

 • Tenir una bona plataforma de comunicació digital: web i xarxes socials. Però pensa més en la web que és ‘a casa teva’.
 • Publicar i actualitzar els continguts de forma regular i esperar resultats a mig termini (6 mesos com a mínim).
 • Publicar continguts rellevants que continguin paraules clau i que tinguin una bona usabilitat.
 • Pensem més en l’usuari que en els aspectes tècnics. Una publicació pot ser molt optimitzada per a SEO però desagradable de llegir. Pots fer algunes ‘triquinyueles’ perquè no es noti massa, però no podem parlar com robots SEO.

De moment ‘en SEO by Yoast’ m’ha donat un semàfor verd en aquesta publicació.

Puc estar tranquil·la….però no podré parar de publicar. À la prochaine!

Xela Falgueras

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *