Menys likes i menys abast a facebook. Què passa?

ADVERTÈNCIA: aquest post llegeix-lo amb calma. Revisa primer alguns termes al nostre diccionari ( abast a facebook i edgerank)

ajuda'm amb el facebookDesesperat perquè fas el mateix que fa mig any i a les analítiques del teu facebook veus que cada vegada tens menys visionats, el teu abast està per terra i no aconsegueixes els likes que voldries?

Tranquil! L’edgerank de facebook està essent molt cruel darrerament. A la companyia del nostre “benvolgut Mark” les coses li van prou bé a la borsa i ara vol monetitzar la inversió que ha fet fins ara. Per tant, a les empreses els “demana” que paguin promocions per tenir més visibilitat dins de facebook.

No hi ha cap fórmula màgica per solucionar-ho. Però si et serveix, t’explico què estic fent jo:

  • Segueix publicant amb regularitat. Publica en hores de “màxima audiència”. Per saber quan és aquesta hora, accedeix a les analítiques que facebook t’ofereix per a la teva fanpage (pensa que està basat en la darrera setmana).

Anàlisis > Missatges

Selecciona cada dia i mira quan hi ha més audiència. Publica en aquesta franja.

quan publicar

En aquest cas, ja sé que si publico un dimecres a les 9pm com a molt em veuran unes 450 persones…recorda: COM A MOLT!

  • Durant els mesos d’estiu, el comportament dels usuaris a facebook és molt irregular. Encara que sembli mentida, la gent té altres coses al cap i potser – excepte els vespres i especialment si plou – ni es miren què passa a fb. Encara que els fans no et vegin, no ‘tanquis paradeta’ de facebook tot un mes. Quan retornis el setembre, FB t’haurà castigat severament. Segueix publicant, doncs. Programa els continguts, amb certa continuïtat i qualitat.
  • Publica contingut que sigui rellevant. Passa de fer gracietes. Com a mínim si facebook et castiga, no castiguis tu els teus fans amb xorrades. Potser no et faran un ‘like’ (tampoc faig likes jo quan veig un rètol lluminós que m’agrada), però si el teu contingut és interessant, agrairan que hi hagi algú seriós voltant a ‘can feisbuc’.
  • Si encara no ho fas, comença a treballar les imatges de forma creativa. Busca imatges amb llicència CC per modificar, i combina-les amb algunes frases sobreposades. Aquest recurs funciona molt bé.
  • Prepara la cartera. Hauràs de fer algun pagament a facebook, depenent de la naturalesa del teu negoci. Hi ha fanpages que ja són de per si virals…però no és el cas de la majoria dels ‘mortals’. Altrament no estaries llegint això.

Tingues en compte que, si no publiques regularment ni contingut rellevant, encara que paguis, facebook et dóna les gràcies i poc més.

Ja en parlarem més endavant, però, bàsicament has de COMBINAR 2 tipus de promocions.

1. Nous fans (PROMOCIONA LA PÀGINA). És més fàcil si et focalitzes en que facebook et busqui nova gent relacionada amb gent que ja és fan teva que no ‘públic en general’. No vulguis créixer ràpid. Si tens molts fans però no arribes a ells, encara és pitjor. Si tens una pàgina fantàstica, pots arribar a tenir 8 fans nous al dia per 1€. Però cada fan et costa 0.5€, ja estàs fent molt bé les coses.

2. Incrementa l’abast orgànic (PROMOCIONA LA PUBLICACIÓ). D’aquesta manera t’assegures que més % dels teus fans et vegin. Prova amb 1€ diari. Fes promocions curtes de 24h. Promociona les publicacions que vegis – o prevegis – que han tingut més abast orgànic. Amb uns 15€/mes pots fer molt bona feina.

  • Fés concursos i sortejos que demanin que els fans interactuïn amb tu: que facin like, deixin comentaris o comparteixin la teva publicació. Aquí, imaginació al poder i també sentit comú. Pensa que si demanem els fans que facin una gimcana per participar…no participaran. Igualment, pensa que no cal ser invasiu i, els concursos i sortejos han de tenir sempre un punt divertit i lúdic. Rotllos a facebook: no, gràcies!
  • Reparteix els ous a diferents cistells. I pensa que el cistell n.1 ha de ser la teva web! No perdis massa el temps a facebook. Planifica continguts (veure el post que vam publicar fa unes setmanes) i pensa que potser un dia fb se’n va a l’aigua però la teva web seguirà viva.
  • Pensa molt i molt bé tot el que s’anomena crosschannel, omnichannelo multicanal o, senzillament, coordina bé online+offline. La gent interacciona amb la marca, no directament amb facebook. Així que si el que importes ets tu, que et trobin arreu i sempre amb el mateix aspecte.
  • Ja tens una newsletter? Segurament els % de lectura seran molt millors i més dirigits. Si la coordines via RSS amb la teva web, t’estalviaràs feina i maximitzaràs la teva difusió.
  • Finalment: espero que quan et vas posar inicialment a facebook…no ho vas fer pensant que així vendries més. Pensa que és una inversió en marca i a mig/llarg termini.

I com sempre dic, recorda que si t’ho passes bé, els teus seguidors també ho notaran. Al cap i a la fi, si facebook és com un cafè virtual de xafarderies i altres…no t’amarguis l’existència!

Xela Falgueras

imatge base d’ iStock

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *