Penses en mòbil? Posa't les piles! #quelosepas

versió mòbil balcells.cat

Fa mig any vaig encetar un post sobre les tendències de consum al 2.0: #quelosepas (buf, que ràpid passa el temps!). Fa deu dies vaig estar al e-show BCN  en la seva segona edició i fa uns dies que a twitter no paro de llegir que estem quedant-nos enrere en quant a integrar el mòbil com a element central en la nostra estratègia digital.

Per què mòbil?

 • Perquè malgrat la crisi, heu vist les cues davant les botigues per comprar un dispositiu mòbil? i no són precisament barats.
 • Perquè per a molts usuaris no cal ja el PC. El mòbil ens ofereix unes prestacions genials, a tothora, a tot arreu, de forma immediata ens manté connectats al món i a les altres persones amb moltes opcions diferents….i el portem a sobre constantment. Hi ha instituts que s’estan plantejant passar dels mini-ordinadors a les tablets.
 • Perquè el mòbil ha vingut per quedar-se, els fabricants ja van oferint diversos models i si inicialment teniem smarphones i tables, ara ja tenim la hibridació
  perfecta (?) – els phablets – això sí… en constant evolució!

Com entenc jo “pensar en mòbil”

 • Pensar en mòbil és fer la vida molt simple: amunt/avall, si/no, blanc/negre. No et lïis. Vull veure les coses, vull posar el dit a sobre i connectar….no tinc temps per fer laberints de pantalles, no busco grans detalls, busco simplicitat i accés immediat.
 • Pensar en mòbil és fer una navegació molt simple, intuïtiva. Pensa en els continguts claus i com els presentaràs. Estalvia’m haver de passar una pantalla extra. Si hi ha una imatge possible, oblida’t del text. Imatge = dit = hiperlink.(*)

Què faig jo, i què t’aconsello (si vols, clar!)

 • Oblida’t del flash. La teva web ha de ser html, el flash no es llegeix. Segurament hauràs de sacrificar el disseny a canvi de la funcionalitat.
 • Si fas una web, ha de ser responsive. Això vol dir que jo no vull haver “‘obrir” les imatges amb els dits. Amunt i avall. Prémer botó/imatge. I prou.
 • Alternativament, dissenyar una versió web per al mòbil. Recentment, m’he trobat  dissenyant una web en un WP que “suposadament” era responsive, i llavors veig que ho és pel text, però que per a les imatges no hi ha un ajustament automàtic en tots els casos. No m’agrada, directament li dic al client que li treballo en una solució. Buscant en els fòrums de WP descobreixo el plugin WPTouch. He de dir que estic realment sorpresa ( i això que no he utilitzat el plugin Pro!). He hagut de dissenyar algunes pàgines addicionals per a la versió mòbil, però els resultats són fantàstics.

  Versió mòbil web balcells.cat

  Accediu a l’enllaç des d’un mòbil per veure funcionalitat

 • Quan dissenyis la teva web, s’ha de carregar ràpid! Això vol dir que quan pugis les imatges a la teva galeria, redueix la mida. Amb 600 pixels d’amplada/alçada, en tens més que prou. Redueix la qualitat ( al 60% també és més que suficient). Trobar l’equilibri perfecte entre el disseny i la funcionalitat no és fàcil.
 • La teva web ha de tenir integrades les xarxes socials. Que et trobin com vulguin i on vulguin, i cada vegada que et vegin – sigui a la web, a fb o twitter – sàpiguen que estan “a casa teva”. Obre tots els canals de comunicació. Que t’escriguin per on millor els vagi, sense haver de passar pantalles intermitges.
 • Has pensat en fer una inversió – relativament petita – per a desenvolupar la teva APP? Si vols solucions senzilles, no et calen grans programacions. Pots comprar plantilles d’APPs. Clar! Segurament no tindràs tots els gadgets que voldries, però si penses en mòbil recorda que vols simplicitat. Només et cal posar al teu cercador “create app” i trobaràs un munt d’empreses que t’ofereixen plantilles en diversos models de subscripció.
 • Comença a rumiar què pots fer a l’offline on aparegui un codi QR que vagi a parar al teu online. Sigues creatiu i que “la molèstia” d’escannejar el codi i navegar fins els destí s’ho valgui.
 • Per acabar, comença a pensar també en la necessitat que estiguis geo-localitzat i que puguis interactuar amb la teva comunitat via geolocalització (un dia parlarem del Foursquare…). Per al teu negoci, molestat a geo-localitzar totes les fotos que pengis a FB i twitter i tota la teva informació clau. M’hi jugo el que vulguis que en menys d’1 any tindrem noves funcionalitats derivades de la geolocalització i els que hagin fet la feina “de formigueta” tindran millor posició de sortida.

 

Aquí queda dit…de moment. Així què, penses en mòbil? Doncs ja t’estàs posant les piles!

Xela Falgueras

(*) L’altre dia vaig anar a la AppleStore de BCN i davant d’un MAC impressionant – amb el que les meves joves acompanyants jugaven a fer-se fotos i modificar-les en un sol clic – vaig posar els dits a la pantalla per canviar de finestra de navegació. “Mare! que això no és un iPad, és un ordinador!” em van dir. Suposo que no dec ser l’única amb l’instint de posar els dits davant la pantalla d’un ordinador i voler navegar…El model “mòbil” l’anem incorporant tots sense voler.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *