Què li demano a un #CM

totes les llets són iguals?

(un o unA!)

Porto unes tres setmanes en les que he intensificat els meus contactes amb persones que estem treballant de community manager…una paraula – d’entrada, en llengua estrangera –  plena de novetats i aspectes desconeguts (moltes vegades hi ha qui està buscant un #CM sense saber que es diu així), una professió nova que s’està convertint en un calaix de sastre on s’hi barreja una mica de tot.

Avui voldria explicar què li demano jo a un professional que treballi gestionant la comunicació d’una empresa a les xarxes socials i a internet.

  1. Fa riure, però primerament, el sentit comú. El menys comú dels sentits. Una persona que tingui prou experiència desenvolupa el seu sentit comú i sabrà si un problema es pot deixar que reposi i es reudeixi o… es converteixi en monstruosament perillós durant l’espera!
  2. Jo busco una persona responsable, organitzada i que mantingui la confidencialitat de la informació que té entre mans. Ens els plans de comunicació 2.0 que he dissenyat he passat moltes hores parlant d’estratègia empresarial, o què hi ha més confidencial que tenir les claus d’accés a un blog  d’empresa que maneguem nosaltres? L’organització és clau per a tenir coherència en tots els missatges que s’emeten i anar-los renovant regularment ( fer de lloro no té cap ni peus!). Una bona planificació simplifica l’estratègia de comunicació, facilita la feina del dia a dia i permet deixar temps per a totes les tasques administratives que tots hem de fer. També ens deixarà temps per poder apagar focs que s’encenguin inesperadament.
  3. He llegit molt que si a les xarxes volem fidelitzar, comunicar, conversar…. perdoneu, jo vull VENDRE! Vull que després de veure’m a les xarxes, el potencials clients contactin amb mi. Clar que per arribar a això segurament n’he hagut de “pescar” molts, parlar molt, generar confiança…etc. Però si al final de tot l’esforç només queda per fer bonic, ens val més el farcit que el pollastre! Per això, quasi que vull un perfil més comercial que no de “marketiner”, amb tots els respectes per a tots els perfils. Si una persona sap vendre cara a cara, també es nota quan parla a la xarxa. Si un es planteja exportar, potser el CM encara em pot ajudar més a fer contactes i obrir portes i mercat sense haver d’agafar un avió.
  4. Una ortografia impecable. Ja em perdonareu, però segueixo pensant que una empresa no pot donar la cara amb faltes d’ortografia ( es nota si són de teclejat o d’ortografia directament). Millor si aquesta persona té domini de diversos idiomes, per cert (el mateix que dèiem sobre l’exportació o captació de clients a nivell internacional).
  5. Entendre les implicacions legals de la LOPD, la LSSI, la responsabilitat civil, respecte a copyrights i marques, etc. Més d’un problema de reputació online es podria haver evitat si quan s’escriu un sabés en quins terrenys es mou a nivell legal.
  6. Saber els aspectes bàsic d’estadística i interpretació de xifres. Si no es pot mesurar i interpretar el que ens diu un google analytics, per exemple, malament rai! Penso que escriure bé no implica espantar-se amb els números.
  7. Conèixer les eines i estar al dia – i no només professionalment. Això ja se sobreentén, com a mínim un CM ja sap utilitzar eines de gestió de les xarxes socials i WP. Però estar contínuament al dia, pot ser més difícil. I en aquesta feina, cada dia hi ha novetats. O sigui que millor si és una persona que sap adaptar-se ràpid als canvis i analitzar per saber què és important i què pot ser secundari (tornem al sentit comú) en un entorn on cada dia neixen xarxes socials. Una persona que està al dia llegeix la premsa (potser també fulleja la internacional, a l’abast online) i està al corrent del que passa al món; per tant, potser podrà intuïr també tendències de converses a les xarxes, temes “calents”, temes que potser no són adequats tractar en un moment determinat, llibres de moda, com s’utilitzen les xarxes socials en determinats sectors…
  8. Un bon mix de periodista/psicòleg/sociòleg. Moltes ganes de voler explicar les coses i saber què interessarà a la nostra comunitat, i com s’ha d’explicar aquest “què”. El coneixement de les persones també ajudarà a crear més empatia i poder resoldre conflictes més favorablement.
  9. Certes dots d’investigador privat. Per saber trobar quins són els contactes-node que ens portaran a altres contactes. Seguir sense ser seguit, trobar sense que es vegi que es busca….i anar fent créixer la comunitat.
  10. Una persona positiva i amb bon sentit de l’humor. La vida ja ens porta prou disgustos i encara ens queden molts anys de treballar sota pressió. O sigui que millor treballar amb qui sap trobar la part amable i riallera de totes les ocasions. Vull treballar amb gent que aprengui dels seus errors i que quan es tanqui una porta ja comenci a buscar la finestra…
totes les llets són iguals?

totes les llets són iguals?

Ai! Molts CM em comenten que els seus clients són reticents a pagar per tot això, pensant que “el meu nebot que ha acabat l’ESO també ho pot fer això de piular i penjar quatre fotos a facebook”.

Ja us deveu imaginar la resposta, no?: “Doncs que ho faci el teu nebot, ja saps on trobar-me!”

I tu, què li demanes al teu CM?

Xela Falgueras

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *