S’ha de parlar de política a Linkedin?

Quan vaig començar a treballar en el món de la comunicació digital sempre deia que hi havia 3 temes que era millor no abordar mai a les xarxes socials: la política, la religió i el futbol.

Després d’uns anys d’experiència laboral en diversos sectors i clients, i donat el moment històric que estem vivint (per bé i/o per mal, depenent de la banda des d’on es miri) crec que cal matisar el primer dels aspectes: parlem de temes polítics a les xarxes socials? Com a ‘xarxa professional’ per excel·lència, hem de posicionar-nos i parlar de política a Linkedin? N’hem de parlar? Què fem?

AQUEST ARTICLE NO ÉS APTE PER A CARDÍACS I/O IMPULSIUS

NO PARLIS DE POLÍTICA NI ET POSICIONIS SI:

  • Creus que els temes patriòtics no són una prioritat per a la teva vida en general. Moltes persones viuen al marge de la política i no els passa res. No et sentis obligat a posicionar-te si no estàs disposat a arriscar.
  • Creus que el teu negoci/lloc de feina estan en perill i ara per ara no et veus en situació de crear un nou entorn que et permetin un nou negoci/lloc de feina.
  • Tens aversió al risc. Creus que t’exposaràs i davant un escenari incert com l’actual, i tant si et posiciones en un o altre sentit, et comportarà canvis que impliquin un risc.
  • Si no parles de política a les xarxes socials, no ho facis en cap. Ja és sabut que la majoria de reclutadors (de forma més o menys legal perquè no deixen d’explorar temes que van més enllà de les capacitats per a una posició professional) fan un escannejat de les xarxes socials dels possibles candidats per determinar si encaixen en un lloc de feina. Per tant, potser et resguardes a Linkedin, però a facebook estàs ‘rajant de valent’…alerta, perquè allò que creus que només ho han vist ‘els teus amics’ arriba a amics d’amics…i potser alguns d’ells són els que precisament ‘no ho haurien d’haver vist mai’.
  • No caiguis en la trampeta de parlar d’economia i marcs legals. Tard o d’hora se’t veurà el llautó. Res més ridícul que veure legalistes/economistes defensant posicions amb tota la terminologia tècnica, però que es veu la seva ideologia de fons i obren debats dels que tard o d’hora – amb tota l’activitat recent a les xarxes – en perdran el control i no podran evitar discussions amb més o menys grau de civisme i/o virulència.

PARLA DE POLÍTICA I POSICIONA’T SI:

  • Estàs disposat a ser respectuós i no actuar mai impulsivament. Pots mesurar les paraules i saber com dir les coses de manera assertiva. Estàs convençut que l’insult i el descrèdit és l’argument d’aquells que no tenen arguments i no caus en el joc d’aquells que t’insulten.
  • Creus que l’economia i el dret no són ciències exactes. Que en el fons, els ideals – filosòfics, socials, etc fins arribar als polítics – són els que acaben modulant el marc de la nostra societat en tots els aspectes. Per tant, creus que un debat d’idees sempre és enriquidor, que conèixer què pensa la gent – de totes bandes – és la manera d’avançar com a societat.
  • Penses que sempre has estat una persona polititzada o que el moment que estem vivint no et permet ser neutre. Saps que correràs alguns riscos, però que perdràs per una banda i en guanyaràs per una altra. Per tant, a mig termini, et quedaràs en una posició semblant a l’actual, però amb diferents ‘players’ dels que tens ara.
  • Creus que estem davant un moment històric (per totes bandes) i els teus clients i proveïdors s’estimen més saber de quin peu calces el més aviat possible. Com més aviat es moguin fitxes, segurament, millor per tothom. Evidentment, estàs disposat a actuar en conseqüència, i sense perdre mai la professionalitat, podràs dir de forma respectuosa a un client que “no vull treballar incòmodament amb ningú, i si la política ens incomoda, parlem-ne abans que sigui massa tard”.

Pel que fa a Linkedin: SI US PLAU, DEIXEM D’AUTOCENSURAR-NOS!

Facebook va néixer com una xarxa per qualificar (ja em perdonareu però ho diré pel brot gros) ‘les ties bones de la facultat’…i mireu quina eina més potent de comunicació ha esdevingut.

Si a Linkedin seguim aportant idees i debats respectuosos generats per la seva comunitat ….on veieu el problema?

A nivell personal – i no vull dir que serveixi d’exemple – us diré que des que vaig escriure l’anterior article ‘Fins que s’enfonsi l’€’ no he perdut cap contacte a Linkedin. Al contrari, he incorporat nous contactes a la meva xarxa i a nivell privat també mantinc correspondència amb persones que em confesen que ‘no puc dir res en públic perquè me l’estic jugant’.

Jo crec que haurem d’aixecar un nou país. La trontollada de CAT està generant a tot Europa, té conseqüències molt majors del que molts puguin anticipar. Si algú encara no veu que estem trencant l’statu quo , que obri els ulls ara mateix.

No vull entrar ara en debats estèrils. Que cadascú agafi la via que li sembli que li funcionarà millor. Tard o d’hora haurem de crear nous esquemes per a una nova societat on tots hi serem necessaris.

Xela Falgueras

PD – EM REITERO:

pels que us incomoda aquest tipus de debat, ja em disculpareu. Respecto la vostra opinió, com espero que pugueu respectar la meva. Sou lliures d’eliminar-me com a contacte si ho creieu convenient.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *