Business plan, en què quedem?

Business plan

Porto diversos dies donant voltes als articles i blogs que llegeixo sobre el Pla de Negocis – el Business Plan – que a molts emprenedors se’ls demana per a accedir a financiació, nous socies, etc

Dos exemples ràpids:

  • Xavier Pont en el seu article “Emprenedoria de veritat” publicat el 25/03/2012 en el diari ARA ens diu que  “un recent estudi d’Esade posa en dubte la necessitat que els emprenedors elaborin un pla de negoci. La conclusió és contundent: escriure un business plan no serveix per a res més que per a donar una bona imatge davant de possibles inversors ” ( lamentem que el link no estigui actiu)
  • Després llegeixo al blog de Eureka-startups plantejaments que novament qüestionen la necessitat del business plan. Ho sento, però per a mi, actuar ràpid no és sinònim d’improvisar.  I clar que cal aprofitar totes les oportunitats!

Simplificant moltíssim els arguments, s’exposa que un business plna és estàtic i davant un entorn canviant com l’actual s’ha de poder canviar i redissenyar per a adaptar-se ràpidament a les noves circumstàncies.

Els llibres clàssics sobre la creació d’empreses i emprenedors et comentaran que necessites un business plan, sí o sí.

Business plan

CC FirmBee

Doncs, no sé què vols que et digui.

  • Bé, un SWOT ( anomenat també com a DAFO del que ja vam parlar) no te’l treu ningú. I dic un bon SWOT. I si has de modificar el teu business plan, torna a refer el teu SWOT. Has de conèixer on estaran les teves debilitats i per on pots ser “atacat”.
  • Un bon estudi detallat d’ingressos/despeses, tampoc no te l’estalvïis. En un “simple” full de càlcul. Necessitaràs saber on és el teu punt mort i per on et cauran els pals. Necessitaràs saber com aguantaràs el temps necessari fins que comencis a generar ingressos nets. Un cop tinguis la teva plantilla de full de càlcul, copia-la amb un ajustament de despeses a un  +20% . Aquest és el teu estudi realista.  Ara copia-la en un altre full amb un ajustament de +40%. Aquest és l’estudi en un escenari desfavorable….i potser acabi essent més realista que el primer (glups!)

A partir d’aquí, busca’t qui t’acompanyi bé en el camí, calçat bé i segueix el teu instint, mou-te ràpid i pensa que el que et salvarà és l’execució del teu projecte, no la fantàstica-idea-que-altres-et-copiaran.

 

El Business Plan queda molt bé per a despatxos de consultors…per als que anem còmodes per la vida, millor començar a caminar abans no es faci fosc.

Xela Falgueras

PD – Per cert, aquest enfoc que he presentat de forma tan resumidament uns quants n’hi diuen el ‘lean management’.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *