Consells per treballar remotament
Jo porto 6 anys de freelance treballant en remot (el meu principal projecte està a UK i tot l’equip teletreballa) i us he de dir que no crec que a hores d’ara volgués anar cada dia a Barcelona a una oficina. Si ara et toca teletreballar, et deixo la meva experiència, per si et pot fer servei.
Aquí alguns dels meus consells:
- Norma número 1: organització. Amb bona organització es pot fer tot. Jo a la meva agenda – feta a mà i en llapis – ho poso tot: reunions de feina, visita de metges i ballades de la Colla Bastonera (entre d’altres).
Organització, disciplina i proactivitat: claus per a un treball remot eficient
- Reserva un espai per la teva feina. On puguis tenir l’ordinador, arxius, agenda, etc. Intenta mantenir-ho ordenat. A ser possible, un lloc amb llum natural i sense massa distraccions. Millor mirar de cara a una paret que amb vistes al mar – per entendre’ns.
- Si treballes en un espai amb sorolls, considera si vols tenir taps per les orelles. En el meu cas, el meu cervell no combina bé música de fons i ‘pensar’ perquè quan penso tinc moltes veus dins meu i la música m’interfereix…només si he de fer coses molt rutinàries, puc escoltar alguna música de fons.
- Mai, mai et posis a treballar en pijama. Arregla’t i prepara’t com si fossis a treballar a l’oficina. L’única cosa que canvio és que segurament vaig amb calçat d’estar per casa, però la resta, dutxada, pentinada, maquillada i vestida de forma correcta.
- Treballar en remot requereix d’auto-disciplina. Si és cert que és bo marcar-se uns horaris clars, també va bé tenir una mica de flexibilitat. Tingues horaris per fer pausa de cafè, menjar, etc….però et recomanaria que no facis les tasques de casa a ‘horari de treball’ . Separa bé (a mi encara em costa molt no treballar més del compte, però m’ho proposo cada setmana). Això sí, el cuinar, posar rentadores i fer llits mai no van entre un mail i una reunió.
- Pel mateix principi del punt anterior, intenta no enviar mails ni missatges fora del teu horari de treball. Amb gmail, per exemple, pots programar enviaments. Si ets el primer en trencar el teu horari laboral, els teus clients i col·laboradors no tindran cap problema per fer el mateix amb tu.
- Marca els teus objectius per a cada dia de forma molt clara. Disciplina fèrria amb els teus compromisos perquè sinó una cosa porta a l’altra … i al final, te n’aniràs pel pedregar.
- Agenda reunions per zoom-skype-etc i prepara-les bé (veuràs quin estalvi de temps tindràs) i aprèn a compartir pantalla de manera àgil. Quan es prepara bé una reunió i es comparteixen documents/pantalla/presentacions, etc al final tens la sensació que estàs parlant i treballant com si les persones amb qui treballes estessin al teu costat.
- Considera solucions de gestió de documents al núvol (Google Drive/Dropbox) per compartir documents, imatges, fulls de càlcul, etc. Et recordo que, per exemple, a drive pots afegir comentaris a fotografies – jo ho faig per treballar amb la meva dissenyadora i indicar-li parts de la imatge que voldria canviar – així com afegir comentaris a un word editable en línia per més d’un usuari.
- Igualment, instal·la’t la versió ordinador de whatsapp/telegram o WeChat. Com menys hagis de teclejar i mirar el teu mòbil, millor.
- Si treballes amb Chrome: aprèn a utilitzar diferents sessions. Idealment, treballa amb dues pantalles també (jo no ho faig, però molta gent que conec n’és fan de la doble pantalla d’ordinador)
- Evita trucades telefòniques: mail i videoconferències són molt més àgils. Parlar per telèfon és un menja-temps.
- Sigues àgil en la comunicació per mail i whatsapp de feina: explica’t bé i de forma ordenada (amb llistes, numeracions, negretes…) i posa només allò que és rellevant per a aquella conversa. Indica terminis clars de lliurament per a tu i la resta dels teus col·laboradors. Pensa que la comunicació escrita ha de ser concisa i ben organitzada, ni més ni menys del que necessites. Si adjuntes documents, que el nom del document tingui cap i peus.
- Sobre els mails: respecta el fil de contingut en un mail. Una cosa que no suporto és afegir en un mail un fil de continguts nous. Cada mail té un títol i les respostes/re-enviaments han de ser referits a aquell títol. Per a nous temes, enceta nous mails.
- Respon de forma eficient els correus. I respon, sempre! Indica a la resta del teu equip (clients, col·laboradors) l’estat de la teva feina. Si has rebut un correu però no el pots atendre fins demà, fes-ho saber al teu interlocutor. Res més frustrant que correus que acaben en silenci fins…qui sap quan!
Gaudeix de veure que des de casa estalvies temps mort d’anar amunt i avall, estalvies nervis, optimitzes el teu temps de feina i… parles amb moltíssima gent cada dia!
Potser algunes persones descobrireu que voleu tele-treballar més? Ja m’ho expliqueu!
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!