Xarxes socials i arts de pesca: la netiqueta
Com més estic posada dins de les xarxes socials més crec que el nom de xarxa és molt adequat. Moltes vegades em sento com si estés “pescant” persones i empreses per seguir-nos mútuament i estar hiperconnectats…en xarxa!
La veritat és que és apassionant descobrir quina és la dinàmica de les xarxes i com allò que fem servir per relacionar-nos és una eina molt potent per a comunicar a nivell empresarial i professional. Ja sé que cada negoci té la seva estratègia i la seva dinàmica, però, torno a dir, estic convençuda que en les xarxes socials NO tot està fet. Més ben dit, som els propis usuaris qui definim el seu ús i la seva evolució. Per tant, la meva primera conclusió és: ho has de provar. No pots deixar passar per alt una eina que pot arribar tan lluny i que té tan bona relació cost/resultats.
Us deixo tota una sèrie de conclusions a les que estic arribant després d’haver estat uns mesos professionalment activa en el social media.
Avui vull parlar de la NETIQUETA o les normes de comportament a les xarxes. Ja dóno per suposat que el teu perfil a les xarxes és complet: vull veure el teu logo (o la teva foto, res dels ous de twitter!), les teves dades de contacte (com a mínim la teva web) i una breu descripció del que fas (no cal ser massa filosòfic aquí. Crec que en cas de dubte, anem a allò pràctic).
- És primordial tenir un tracte correcte i cordial a les xarxes. Tot el que es diu queda escrit (per bé i per mal) i a ulls de tothom. Sisplau, NO CRIDIS si no és estrictament necessari. No utilitzis les majúscules perquè s’interpreta com a crits. El meu consell és que – donat que no parlem d’un perfil personal…i ull també amb el personal – t’abstinguis de parlar de política, religió i futbol. Et portaran més mal de caps que res, a mig termini.
- Pensa si vols tractar de vostè o de tu els teus interlocutors (no és tan banal com pugui semblar). I sobretot, molta correcció i cura en el llenguatge: no siguis mai barroer (hi ha línies molt fines que et faran passar d’una ironia a un mal gust, per exemple) i no escriguis amb faltes d’ortografia MAI (sí, ho dic amb veu ben alta). Per defecte generacional -segurament – les faltes ortogràfiques em fan menysvalorar el missatge que m’estan enviant.
- Agraeix els teus seguidors amb un missatge personalitzat el fet que s’interessin per veure qui ets i què fas, encara que marxin d’aquí a tres dies. T’ho dic per experiència: molts tornen. L’agraïment el pots fer públic o mitjançant un missatge privat. Equilibra les dues opcions. No tothom vol que li pengin un cartell a l’entrada del supermercat que digui “En Pere Pi és client nostre!”. Ull i tacte. Pot ser molt laboriós si tens molta gent que et segueixi – ha eines que et poden fer aquesta tasca de forma automatitzada – aquest aspecte pot crear d’entrada un lligam amb el teu interlocutor.
- Si demanes a algú que s’afegeixi a la teva xarxa, com a mínim, molesta’t a enviar-li un missatge on hi aparegui el seu nom de pila. Estic pensant molt concretament en el cas de Linkedin. Si no tens una mica d’atenció amb la gent que t’interessa…per què s’han de molestar ells amb tu? Fés el teu propi missatge/plantilla i endavant amb copiar i enganxar canviant nom. Igualment, si algú et respon cordialment a una invitació, retorna novament un missatge.
- Si algú parla de tu, t’esmenta, en el cas de twitter et fa un RT…etc dóna les gràcies en públic.
- Respon a les persones que t’estan demanant informació. No hi ha res més frustrant que no saber si “l’altra banda” ha rebut el teu missatge o no. Si no tens la resposta a la pregunta, un missatge correcte pot ser, senzillament, ” gràcies, hem rebut el teu missatge et contestem en 48 hores” (llavors compleix el teu compromís, clar!)
- No vulguis mentir mai. Això no és netiqueta, és sentit comú. Val més començar i dir “bon dia! estem iniciant la nostra via de comunicació per twitter” que no pas fer veure que ho domines i llavors et poses de peus a la galleda – que molts ho hem fet en alguna ocasió quan ens hem iniciat!
Fins aquí la introducció a les arts de pesca . Què et sembla, ja tens la xarxa preparada?
Xela Falgueras
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!