Emprenedor: 5 errors numèrics que no et deixaran surar

Emprendor: errors per no surar

Emprenedor? Mai deixis de pensar que les coses no surten bé per casualitat. Més ben dit, que només surten bé quan s’hi ha treballat molt.

Dos anys i una mica més de rodatge ja dóna per extreure conclusions. Avui seré catastròfica i us donaré 5 consells dels errors comuns en l’àrea de comptabilitat i finances que he vist fer en iniciar una empresa i que no et deixaran surar i tirar endavant:

 

1. No sóc el director financer. No cal que sàpiga tots els ets i uts dels números de la meva empresa.

 No cal ser un director financer, certament, però si no entens com funciona el teu flux de caixa, com et financies i quant capital necessites per a arribar al teu punt mort….et veig més mort que viu en menys de 2 anys. És igual que tinguis un gestor, les obligacions fiscals i els teus diners…són la teva responsabilitat. Has de saber, mínimament, què fas i cap on estàs anant.

 

2. ‘Com que sóc autònom, els comptes i les factures els porto en fulls excel. No em cal res més’

Error! Hi ha solucions de comptabilitat i facturació al núvol en model freemium. Tria’n una que et vagi bé i emet les teves factures i porta-hi la teva comptabilitat bàsica d’autònom. T’estalviaràs errors en número de factura, duplicitats, factures no comptabilitzades correctament, etc. Complementa-la, si et cal, amb un gestor que t’acabi de fer la presentació dels models trimestrals, liquidacions d’IRPF i IVA i que t’assessori de com et veu que funcionen els teus números. No visquis en el caos d’arxius .xls que no saps on són i acaben convertits en un laberint de números.

 

3. Pensar que un cop facturat, ja no cal patir.

Al contrari! Fins que una factura no es cobra, res del fet anteriorment no val ni un duro. Per tant, t’has d’assegurar que cada factura contingui el mínim d’excuses per a ser un impagat o un retard: dades ben completes, detalls dels conceptes facturats, enviades per correu-e amb prou informació per a fer el pagament al compte corrent adequat i, sisplau, siguem agraïts! Totes les meves factures porten un “gràcies per la confiança” en la firma.

I, encara us diré més, des que comencem a fer la prospecció per a un client nou, ja hauríem de tenir al cap ‘Quant temps tardaré en cobrar les hores que hi estic invertint ara?’ o  ‘Quin risc tinc d’un impagat?’ Aquests clients-trampa-ratonera-per-cobrar ja no els hauríem d’agafar fins que no tinguem “prou coixí” i els retards puguin ser assumits.

 

4. T’estàs menjant l’IVA dels teus impagats i retards.

Només puc dir: aquesta despesa és de molt mal pair. A la que els teus clients no et generen un flux de caixa on “la roda vagi prou ràpid” i amb risc d’impagats, comença a pensar com et desempallegaràs d’aquests clients…perquè sinó t’estàs fent un mal favor. Sobretot quan comences, has de tenir alguns ingressos regulars que et cobreixin les teves despeses bàsiques de funcionament. No podràs “anar endavant” fins que les factures es cobrin de forma prou regular i et generin aquests ingressos vitals.

De la mateixa manera, per estalviar-te d’haver d’emetre tres “facturetes”, no caiguis en l’error de fer-ne una i cobrar-la a terminis posteriors….t’ho menjaràs tot per ració doble!

 

5. No invertir en intangibles que et donin valor afegit

No, ara no tinc diners per pagar un advocat que m’escrigui uns contractes “amb cara i ulls” per firmar amb els meus clients. No, ara no em puc pagar una consultoria LOPD, o un dissenyador que em faci una imatge de marca correcta, una assegurança de RC….etc.

Et sona? Tot això que tu no inverteixis en intangibles en iniciar la teva aventura és camí que estàs fent per tal que la teva competència se’t mengi el poquet tros de pastís que pensaves que era teu. Aquests intangibles, un cop els hagis invertit inicialment, et duraran molt de temps. I no només això, des del minut zero estàs donant unes garanties de solvència i professionalitat als teus clients, que és el que necessites: clients solvents i seriosos que valorin la teva feina. No és cert?

Emprendor: errors per no surar

imatge amb drets CC de Flickr/Felipe Skroski

EN RESUM: comença la teva ‘mini-empresa’ pensant amb l’estructura d’una empresa que ja porti anys al mercat. Encara que tinguis només 3 clients, necessites tenir uns procediments com si en tinguéssis 300, amb una bona base per créixer. Tota la teva imatge empresarial – no enganyis a ningú, els teus clients han de saber que estàs començant -ha de transmetre clarament que saps ben bé per on vas i què vols fer.

Si ets un emprenedor i vols que la teva idea creixi, quins errors creus que no cal fer?

Xela Falgueras

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *