Vols ser viral…o vols ser fiable?
Ens agraden molt els teus projectes, però estem buscant un efecte viral.
Paraules textuals d’un emprenedor que buscava algú que col·laborés amb ell en la fase inicial del llançament d’un projecte. La veritat és que vaig agrair la sinceritat per dir-me que jo no encaixava en la seva manera d’enfocar el seu negoci en fase start-up, però també em va fer pensar que moltes vegades pretenem tenir un efecte TT (Trending Topic/Viral) que, potser no aporti massa més que uns “minuts de glòria”.
El món 2.0 va tan ràpid que molts dels que comencen volen, senzillament “ser virals”, com a garantia d’arrencar bé i començar l’enlairament. Així, com si la viralitat fos un efecte que sorgeix espontàniament i que després d’aquest fenomen viral tinguéssim assegurat un lloc a l’univers dels genis i els clients ens vindran a buscar i pagaran per nosaltres el preu que vulguem.
Per què vols ser viral? Vols ser un fenomen puntual? O vols fer un camí per on puguis passejar acompanyat d’altres persones? Vols arribar a tenir molta difusió i contactes ràpids de cop i volta? Creus que així escombraràs de cop tota la teva competència?…En el millor dels casos, tindràs l’estructura per absorbir aquest efecte explosiu…o moriràs d’èxit?
Després de moltes hores de treball crec que els meus clients em volen perquè saben que sóc fiable. Em paguen per un temps que ells no tenen, uns coneixements que o bé no tenen o no tenen el temps per adquirir-los i, sobretot, em paguen perquè no han de patir si m’encarreguen feines. Saben que si dic A serà A.
D’acord, de tant en tant, surten algunes idees que es podrien considerar “molt bones” o “més bones que la majoria”, però no necessiten un geni treballant amb ells. Busquen garanties d’una bona inversió dels seus recursos, una feina de formigueta que a mida que s’avanci vagi donant fruits. Algú que els entengui i s’adapti a les seves necessitats.
En la comunicació digital moltes de les accions que funcionen molt bé solen tenir una estratègia de suport “analògica” molt ben mesurada. Un efecte viral es pot produir en una campanya ben poca-solta i que potser no t’acabi aportant cap benefici. I, deixeu-me dir, que resultats virals de qualitat volen una inversió de capital important.
Si us plau, no compareu la vostra empresa – que sabem que és el tot i el millor del món per a vosaltres – amb una campanya viral que de forma “espontània” estigui fent una gran marca comercial. Penso en algunes campanyes de begudes a YouTube, la recent sobre els “petons entre desconeguts” i tantes altres que quan sabem com s’han produït i amb quina intenció es van difondre, ens fa vergonya pensar que hem estat tan babaus per caure a la trampa.
Sí, tots recordem els dos bessons amb bolquers del bla, bla….algú sap si els seus pares més enllà dels ingressos inicials de YouTube han rendabilitzat aquell vídeo ? Volem guanyar la loteria i després no sabem com fer-ho per tornar-la a guanyar? Penseu que les agències de comunicació no paguen a creatius per a ser genials….i tots els anuncis que ens fan empassar….són genials???
De genis n’hi ha poquíssims al món. Però vist el que hem vist amb tota la crisi econòmica i com funcionen molts negocis que ara ho estan passant malament, quasi que m’atreviria a dir que de professionals fiables tampoc se’n troben fàcilment. Així doncs, crec que amb que se’m consideri una professional de bona qualitat i fiable, és més que suficient….i potser treballant així, després d’alguns anys, algun dia tindré un “minut de glòria” 😉
Xela Falgueras
A mi si algú em pregunta per una bona professional de la comunicació digital no tinc cap dubte en senyalar-te a tu, Xela.
(I viral deu venir de virus que no té gaires connotacions positives…;)….)