facebook

En l’article anterior vam parlar de com configurar i començar a farcir la teva pàgina de facebook abans de convidar gent i començar a seguir gent.

Anem directe al gra que hi ha molta teca, i tal com vaig dir en l’article anterior: trobar la manera de relacionar-te amb la teva comunitat no sempre és fàcil i MAI és ràpid

FASE 2 – COM BUSCAR a QUI LLEGIR i com CONVIDAR A PERSONES/PÀGINES a fer-se fans de la nostra.

2.1. COM BUSCAR a QUI LLEGIR

Per buscar a qui llegir us suggereixo que penseu en el món offline: qui són els meus proveïdors, els meus clients, els meus socis estratègics, empreses/persones amb qui tinc molta relació, estic en algun col·legi professional?, etc. No us cenyiu només als del present, investigueu també els del passat o els que poden ser futuribles.

Igualment, penseu en perfils que puguin entrar en una integració vertical i/o horitzontal del vostre negoci.

Busqueu-los a dintre de facebook i sempre i quan tinguin una pàgina, la vostra pàgina es pot fer fan d’aquella i així ja la llegiu  (una fanpage només pot ser fan d’altres fanpages, no pot tenir amics de perfils de persona). Preparats per uns quants ensurts? Sí! El Col·legi Oficial de XYZ resulta que….té perfil de persona i no de pàgina!!! I ara, què faig? L’empresa d’en menganito…..tres quarts del mateix. Aviat veureu que hi ha moltes empreses i institucions que encara funcionen en el perfil de persona i no amb una fanpage. Respireu fons. Tard o d’hora es posaran les piles. De moment la meva recomanació és: seguiu-los des del vostre perfil personal. Ara bé, recordeu que vosaltres heu de parlar i publicar sempre com a la vostra fanpage, o sigui que moltes vegades la comunicació té uns quants entrebancs.

Comenceu per un grup petit. Quan el tingueu per mà, aneu a veure amb qui es relacionen aquests perfils i comenceu a treballar per incorporar-los al vostre. Aneu ampliant el grup inicial i els contactes d’aquest grup inicial.

La pregunta del milió: què faig amb la competència? Suposant que tinguin fanpage, me’n faig fan o no? La resposta no és mai ni blanc ni negre. Depèn de com estigui “el pati”. Si realment la competència és molt ferotge, hauràs de fer-ne un seguiment “manual”  (regularment a la casella de cerca els trobes i explora què fan i com respon la seva comunitat). Si has decidit que te’n fas fan, et recordo que degut a l’EdgeRank de facebook (*) si no interactúes deixaràs de veure’ls i hauràs d’acabar fent el seguiment “manual”. Pensa que sense que ho puguis controlar, si tu fas un “m’agrada” (o més encara si comentes) a una entrada d’un competidor, segur que, a part de veure-ho els fans del competidor, alguns dels teus fans també ho veuran…..i segons com responguin, fins i tot alguns dels amics dels teus fans. O sigui que pensa-ho bé. Si la publicació s’ho val, si esteu en fase de treva, si us esteu trepitjant els talons, us mengeu el terreny….

facebook

 2.2. CONVIDAR A PERSONES/PÀGINES a fer-se fans de la nostra.

Inicialment:

  1. Convidar els amics de l’administrador….o administradors. Potser t’interessa fer administrador temporal a algú per convidar els seus amics. Aha! Ara se t’ha encès la bombeta? Demanaré mooooooltes amistats, i llavors els convido. Bé! Doncs no funciona sempre: 1) si convides molta gent el Sr Facebook et castigarà i durant uns dies no podràs demanar amistat a ningú. 2) no tots els que estiguin disposats a ser amics teus han entès què és una fanpage i/o potser no estaran interessats en fer-se fans.
  2. Els teus perfils a les xarxes socials han de ser ben visibles i enllaçats a la teva pàgina web.
  3. Assegura’t que a la teva signatura dels correus electrònics hi figuren les dades de les xarxes socials on ets present. Cada mail ha de dur totes les formes de contactar amb tu.
  4. Idem per a documentació paper de la teva empresa: pensa en targetes de visita, albarans, pressupostos….Considera on és imprescindible que hi consti.
  5. Fés un mailing als teus contactes professionals. Sigues assertiu. Ni pidolis ni vaigs amb aires de superioritat. Un text concret, curt i informant de la nova via de contacte que acabes d’obrir (evidentment, saps que per FB t’entraran preguntes i contactes, o sigui que ja els ho pots dir obertament).
  6. No oblideu MAI l’offline. Tots els contactes que feu, integreu-los d’una manera o una altra al vostre online.

En una segona fase:

  1. Inicia activitats virals . Que els teus fans inicials t’hi ajudin: compartir una imatge, premiar els que facin alguna cosa que porti el teu nom, etc. Imaginació al poder.
  2. Compra publicitat dins de facebook. Promociona la teva pàgina o una publicació en concret.

 

Al mateix temps que fas tot això, NO OBLIDIS que has de publicar CONTINGUTS RELLEVANTS i REGULARS en el TEMPS. Si tens la parada ben muntada, quan els facis un toc d’atenció inicial segurament et començaran a seguir, però creixeràs si aquests primers fans realment estan contents amb tu. Estaran contents “si ho fas bé” (aquí ningú et diu com ho has de fer, s’ha de provar i anar analitzant). Si ho fas malament, per temes d’EdgeRank(*) et deixaran de veure i t’encallaràs.

Més coses: tots (tots i totes!!!!) estem sobreexposats a informació. Molta gent a qui convidis t’ignorarà. Potser et donin una segona oportunitat, però no pots matxacar ni pidolar que et segueixin. Fés-ho bé i….anirà bastant rodat.

Arrencar de zero és una inversió en temps molt considerable. I tot això, us he de confessar que el facebook no és sant de la meva devoció. Que el fb de busca’t la vida NO és un exemple a seguir. Si voleu veure algunes pàgines que gestiono que estan arrencades des de zero: fb.com/FarmaciaBertaSimon o fb.com/MercatMunicipalCardedeu

Bufa! Crec que encara em queden moltes coses per explicar de facebook….ja puc anar preparant un altre post! Alguna idea del que voleu que tracti dins de fb?

Xela Falgueras

(*) Hi ha molt de què parlar sobre l’EdgeRank de facebook. En un resum llampec us diré que facebook fa que qui s’estima, cada vegada s’estimi més i qui es comença a ignorar, al final acaba essent invisible. O sigui que: si els teus fans interactuen amb tu, et segueixen veient i els amics dels teus fans veuen també algunes d’aquestes interaccions. A la que els fans deixen d’interactuar amb tu ( perquè no publiques en el temps i la forma que a ells els agrada) arriba un punt que una part d’aquests fans ja ni et veu. 
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *