El poder de les imatges
No anem a parlar de tòpics. Evitaré la frase que tots teniu en ment…no cal escriure-la si ja l’esteu veient
Avui us proposo una mena de tutorial totum revolutum sobre la selecció i edició d’imatges per donar potència als vostres continguts. Anem per feina.
PER COMENÇAR
Estem tan inundats i sobreexposats a informació, que hem de poder expressar en una imatge el contingut que volem transmetre ( ja sigui en articles web, xarxes socials, newsletter, correu electrònic, tríptic…).
- Simplifica: ves a transmetre sentiments, i millor si són positius. Defuig de les obvietats -per exemple representar un ‘t’estimo’ amb un cor. Què tal una mirada còmplice? Una mà mig agafada? Un sobre amb una nota que s’entreveu…
- No busquis el punt de vista general a menys que no presentis un paisatge espectacular. Moltes vegades els detalls tenen més potència. Un simple objecte voltant d’un fons diàfan.
- Els plans zenitals (des de sobre) són molt espectaculars. També va molt bé ajupir-se o posar-se a nivell de terra, o d’una taula per fer fotos. En una sessió una blogger em va comentar ‘ a la meva filla les fotos li surten molt maques, suposo que com que és baixa, les agafa des de la seva perspectiva i això hi afegeix més interès’….voilà!
- Busca la simplicitat en la imatge, una bona composició de línies, neteja, i…simetria (no sempre). Tot i que no és el cas de les imatges d’abans, no és necessari que tot vagi enfocat al mig. Crec que té més interès si es decanta i es posa el focus en un punt que no sigui el central de la mirada.
- Imatges de menjar. No tot s’hi val. Alerta amb els fons que siguin nets. Que el menjar es vegi fresc i ben enfocat. Amb una bona composició de detalls.
- Per descomptat, les imatges han de tenir una molt bona resolució. La càmera del mòvil pot estar bé, però assegura’t veient la imatge a la pantalla del teu ordinador o d’un dispositiu més gran com una tauleta. No et fïis del que la teva mini pantalla de l’smartphone t’ensenyi. Un iPhone pot fer fotos molt bones, però si el fotògraf no és creatiu, no et servirà massa. Jo tinc un Sony Xperia Z i us he de dir que les imatges em surten espectaculars (excepte les de poca llum o nit).
BANCS D’IMATGES
- Aconsello que sempre que puguis agafis fotos que hagis fet tu. Clar que no tothom té una bona càmera ni un bon ull per a fer fotos. Han de ser BONES IMATGES. NO és cert que les imatges casolanes ja serveixen per allò que transmeten un sentit ‘de tu a tu’. Els usuaris instintivament sabem identificar les imatges boniques de les que no ho són. Tenim tantíssima gent no professional de la fotografia creant imatges espectaculars dins de l’instagram – per exemple – que ja no accepten ‘xapuces’. Per tant, si no pots fer fotografies de una mínima qualitat, que te les faci algú altre o agafa-les d’un banc d’imatges.
- Ja et dic ara que segur que no voldràs pagar per comprar drets d’imatges (que és el que s’ha de fer per no incórrer en pirateria) i que si no ho fas, has d’anar a imatges amb drets CC (Creative Commons , que pots utilitzar esmentant autor) o sense drets. Bons bancs d’imatges gratuïtes són:
- pixabay – el meu referent ‘numer one’!
- photl.com
- alguns bancs d’imatges gratuïts, a canvi de registrar-te, t’envien setmanalment imatges sense drets que et pots descarregar durant uns dies. És el cas d’un depositphotos. El que passa és que si vas molt liat, et trobaràs que no te les descarregues a temps i llavors ja no hi tens accés. I si te les descarregues et vas omplint el teu ordinador de megabites que potser mai faràs servir.
- flickr – cerca les imatges amb drets de reutilització. No facis la ‘pirula’ als artistes que tenen imatges en aquesta galeria.
- google imatges – olida’t de les imatges amb drets per a reutilització, són una bírria (amb tots els respectes!)
- Opció tres. No les fas tu, no la vols buscar a bancs d’imatges gratuïts i no les vols pagar…decideixes fer un ‘si cola-cola’. Agafes una imatge que t’agrada i esmentes que la imatge és ‘via…..’ la font d’origen.
Aha! I on és la font d’origen d’una imatge que has trobat a google images? Utilitza TINY EYE i com que veuràs que t’agrada, et pots instal·lar l’extensió TinEye Reverse Image Search i quan vegis una imatge, prems el botó dret del ratolí i ja se t’obrirà l’origen – segurament molts dels quals en tries el més antic o el que vegis més adequat. Així de fàcil!
Darrer consell per a la cerca d’imatges: cerca en anglès. Cerca paraules que expressin sentiments…ja em diràs!
MIDA i FORMAT DE LES IMATGES
Cada xarxa social té les seves mides establertes i t’aconsello que busquis dins de la pròpia secció de FAQ les millors mides.
Per exemple: per a un facebook les portades són de 851×315 pixels (aquesta mida la tinc gravada al cap). Fes una cerca al mateix google i trobaràs molts tutorials i descarregables amb les mides. Assegura’t que no tingui més de 3 mesos d’antiguitat, perquè les configuraciones de les xarxes van canviant constantment.
Per pujar les teves imatges a un blog. Amb una mida de 700 pix d’alt/ample en tens més que suficient, a menys que no vulguis una imatge de pantalla completa. Guarda-la en jpg a resolució 60 i ja et funcionarà. No puguis imatges que et pesin més de 300kb. De fet, si et pots acostar a 100kb molt millor. Es carregaran més ràpid.
Si les imatges tenen text superposat, segurament veuràs que en .png tenen millor resolució i definició de les lletres sobre la imatge. Novament, intenta que no pesin massa (el png pesa més que el jpg). I això és especialment aplicable a imatges per a pujar a facebook (si pesen més de 100kb segurament se t’auto-rebaixaran i t’agafaran mala qualitat). Molt important a fb, guarda l’esborrany dins del fb i comprova que la imatge té bona qualitat. Sinó, busca una altra versió que pesi menys.
Darrer consell per a la cerca d’imatges: cerca en anglès. Cerca paraules que expressin sentiments…ja em diràs!
EDICIÓ D’IMATGES
Aquí sí que t’aconsello que optis per una solució amb uns pagaments mínims que et permetin flexibilitat.
Edició professional amb ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS. Per només 60$/any (aquesta és la oferta que hi ha ara, però que no crec que et passi de 80$ perquè sempre fan ofertes) accedeix a aquesta eina que et permet edició professional.
PICMONKEY. 100% recomanable!
Ideal per a edicions ràpides, collages, efectes, tipografies modernes…Novament, no siguis rata! Fes-te la subscripció Royale i per 33$/any tens accés a tots els tipus de capes i efectes d’edició. Però, sobretot, el tema fonts. Podràs utilitzar les fonts que tinguis carregades al teu ordinador. Aquest no és un detall menor. Recorda que el teu logo i la tipografia són part de la teva identitat digital.
Crea collages de forma ràpida. Accedeix a l’edició de cadascuna de les imatges i una vegada composat el collage pots portar la imatge a l’edició per afegir-hi més capes (logos, text…). Al final hi pots posar més filtres (com si fos un instagram) i ho pots guardar en .jpg (3 qualitats) i .png.
Per exemple, per afegir el teu logo a una imatge, la carregues com a overlays>Your own. En el meu cas, per treure l’efecte ‘pastilla’ del fons blanc del logo, a aquesta capa li poso efecte ‘blend mode>darken’. Voilà!
Apa, doncs ara que ja sabeu una mica més… a practicar!
Xela Falgueras.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!