Xarxes socials: 10 secrets de senzillesa

De vegades la creativitat en xarxes socials i la comunicació online pot convertir-se en un mal enemic i acabem inventant tota mena de gimcanes per als nostres usuaris, que ens acabaran portant més pèrdua de temps que altra cosa.

10 secrets de senzillesaPer a mi, la creativitat és una forma per a trobar noves solucions que siguin aplicables a problemes existents o a nous problemes. I recalco, aplicables.

En les xarxes socials, i en general dins el món online, hem de tenir molt present la senzillesa i economia de totes les accions possibles. Per tant:

  1. Utilitza les imatges per transmetre el teu missatge. De vegades sobreposant una frase de 5 paraules guanyes en potència i capacitat de record per part de l’usuari. No oblidis que el teu logo pot ha d’anar sortint de tant en tant com a element per quedar fixat a l’inconscient. Sempre que hi hagi previsualització, activa aquesta opció. O sigui que potser oblida’t de compartir directament d’IG a twitter…Penja la imatge per separat si cal.
  2. Tingues en compte que hi ha xarxes molt ràpides i directes, com un twitter, que no dónen joc a massa floritures. Has de parlar en una mena de #morse, amb acrònims i doble sentit tot condensat en menys de 130 caràcters ( ja sé que hi ha 140 caràcters a un tuit, però pensa en opcions de RT, MT, esments…) En canvi, n’hi ha d’altres que pots convidar els usuaris a deixar comentaris o punxar un m’agrada/pinneja/I like it.
  3. Ull amb els concursos a les xarxes socials! Si no utilitzes una plataforma destinada a concursos, has de deixar clares quines són les bases de participació, com es fa el sorteig, com es lliura el premi, etc.
  4. Defuig de concursos-trencaclosques. El que vols és que la gent s’ho passi bé, que participi i t’ha de ser igual si uns es copien dels altres  (ho faran igualment si cal). Vols que els teus usuaris interactuïn amb tu, especialment en un facebook. O sigui que dissenya una cosa senzilla i que sigui bastant òbvia: troba diferències, quina peça encaixa, completa una frase…
  5.  A les xarxes socials és important seguir les grans tendències. Nedar a contracorrent és molt cansat i, generalment, no porta a grans resultats. Utilitzem elements gràfics, tipografia actual, incorporem elements de gamificació, geolocalització i estem al cas dels hashtags que són tendència. No vulguem escriure a twitter en prosa i vers literari. Alerta amb els textos que acompanyen les imatges: a Instagram, per exemple, evitem també textos excessius i no ens passem amb els #.
  6. La nostra presència en diferents xarxes socials ha de ser diferenciada. Respecta les normes d’ús de cada xarxa i no pensis que els usuaris s’adaptaran a tu, perquè tu ho vals. Repetint exactament els mateixos continguts en forma i to arreu treu valor a la nostra feina. Si el que llegeixo a facebook m’ho expliques a twitter….per què t’hauria de seguir als dos llocs? A més, a twitter jo vull canya, a facebook xafardejar, a Pinterest robar idees, a Google+ veure què fan els altres….
  7. No et passis demanant dades als teus usuaris. A menys que tinguis una botiga online i s’hagin de fer pagaments, no demanis l’oro i el moro (per exemple, més de dos camps obligatoris per a una subscripció a la newsletter). Els usuaris estem farts de donar les nostres dades i llavors saber que ens trucarà una companyia telefònica a hores intempestives.
  8. A les nostres webs: evitem pantalles que tenen enllaços que porten a pantalles, etc. Els continguts s’han de poder resumir en 5/7 temes. Un o dos menús han d’ajudar a accedir a aquests temes principals. Sempre que es pugui accedir a un contingut via una imatge-botó, serà molt més intuïtiu que a través d’un enllaç de text.
  9. Personalitzem les nostres webs, que es noti que “estàs a casa meva”. Colors, tipografia, personalització d’icones i altres elements poden ajudar-hi.
  10. Pensa que les persones també vivim en el món offline. No oblidis d’utilitzar els recursos de sempre per fer saber als teus seguidors què estàs fent online (tríptics, targeta de visita, cartells…)

De vegades, volem ser tan creatius que oblidem que els nostres seguidors són persones normals i acabem demanant-los un esforç per entrar durant 3 segons al nostre món. A internet, aquests 3 segons poden fer que algú passi a una altra pàgina, o es quedi amb tu. Pensa bé què donaràs a canvi d’aquests 3 segons robats al teu fan/seguidor i, sobretot, pensa que primer has de donar tu,  i al cap de molt de temps…potser començaràs a rebre!

Xela Falgueras

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *